Skip to content

Csokordobás, dobócsokor

Csokordobás és dobócsokor

 

CsokordobásA csokordobáshoz használt dobócsokrok, a menyasszonyi csokrok, virágdekorációk, boldogságkapuk és asztali díszek mind összhangban vannak és illeszkednek az esküvő teljes hangulatához, színvilágához. Ezek minden esküvő fotós szívét megdobogtatják, – így én is imádom ezeket fényképezni. Szeretném megosztani veled ennek történetét, és ötleteket, tippeket adni, hogy az esküvődön lehetőleg ezt is kimaxold.

Az esküvő a régi és az új hagyományok olvasztótégelye. A csokordobás hagyománya több száz éve létezik már, és az idők során továbbfejlődött. Ebben a hagyományban a menyasszonyok a dobócsokrot a válluk felett átdobják egy csoport egyedülálló nő közé. Aki elkapja a csokrot, az állítólag a következő, aki az oltárhoz lép majd. Magyarországon általában a polgári, vagy az egyházi szertartást követően, a csoportos fotózások után történik. Néha ez eléggé versengő szokás – sőt veszélyes is lehet -, amikor könyökök és tűsarkú cipők repkednek, mert a hajadonok mindent megtesznek, hogy elkapják a hőn áhított dobócsokrot.

 

A menyasszonyok számára a csokordobás egy jó lehetőség arra, hogy megünnepeljék egyedülálló barátnőiket, és szerencsét kívánjanak nekik a szerelemben. Az a szerencsés hölgy, aki elkapja a csokrot, ha nem is találkozik álmai párjával a barátnője esküvőjén, legalább egy gyönyörű dobócsokorral térhet haza.

A csokordobás eredete, hagyománya

A csokordobás története és jelentése

A csokordobás hagyománya, ahogyan ma ismerjük, Angliában kezdődött az 1800-as években, de a hagyomány eredete még régebbi. A 19. század előtt szerencsét hozónak tartották, ha az esküvő napján egyszerűen csak megérintették a menyasszonyt. A reménykedő, egyedülálló lányok gyakran megrohanták a menyasszonyt – szorongatták, megérintették – abban a reményben, hogy a menyasszony esküvői szerencséjének egy kis része rájuk is átragad, és hamarosan házastársra lelnek.

 

A legenda szerint egyes egyedülálló nők még odáig is elmentek, hogy megpróbálták hazavinni a menyasszony esküvői ruhájának kellékeit, amikor elsétáltak mellette. Hogy megmeneküljenek, a menyasszony gyakran eldobta a csokrot és elfutott. Amellett, hogy ez egyszerűen a magánélet megsértése volt, attól is tartani kellett, hogy megszabadítják a menyasszonyt a ruhájának egyes részeitől. A csokordobás hagyománya részben azért jött létre, hogy szerencsét hozzon a vendégeknek anélkül, hogy ilyen szélsőséges dolgokat kelljen tenniük a férj után vágyó hajadonoknak.

 

Ma már túlzásnak tűnik, hogy valaki a menyasszonyi ruha egyes részeit letépi, – akkoriban a házasság volt a nők számára az egyetlen lehetőség a felemelkedésre. A házasság kiemelhette a nőt és a családját a szegénységből, és gyakran inkább politikai és gazdasági, mint romantikus lépés volt. Az egyedülálló nők a szó szoros értelmében kétségbeesetten próbáltak változtatni a körülményeiken azzal, hogy hozzámentek egy olyan férfihoz, aki képes volt eltartani őket és a családjukat.

A modern csokordobás

A társadalom fejlődésével a házasság egyre inkább a nők választási lehetőségévé vált, így nem feltétlenül volt már szükségük szerencsére. A csokordobás hagyománya megmaradt az évek során, és olyan szórakoztató módszerré fejlődött, amellyel a menyasszony megoszthatja a reflektorfényt egyedülálló barátaival, és némi baráti versenyt is beiktathat az esküvői programba.

 

Ahhoz, hogy a szokást saját esküvője napján is alkalmazza, előre tudassa a DJ-vel vagy a zenekarral a szándékát, hogy megfelelő zenei aláfestést tudjanak használni. Amikor elérkezik a megfelelő idő, a CM felkonferálja az esküvői csokordobást, és minden résztvevő színre lép, és a menyasszonnyal szembe áll. Ekkor a menyasszony elfordul a hajadon lányoktól és a dobócsokrot a válla fölött a résztvevők irányába hajítja. Egyetlen győztes fogja elkapni a csokrot és kis szerencsével ő lesz a következő házasulandó.

Csokordobás GYIK

Minden amit a csokordobásról és a dobócsokorról tudni akartál, de soha nem mertél megkérdezni… ?

Kik vesznek részt a csokordobásban?

A hagyomány szerint minden hajadon nő részt vehet a menyasszonyi csokordobásban. Ha azonban egyedülálló barátnőid nem akarnak részt venni a hagyományban, ne kényszerítsd őket. Lehet, hogy éppen frissen szinglik, vagy különösen magányosnak érzik magukat, ezért hagyd, hogy ezt kihagyják. Ez egy szórakoztató és vicces hagyomány, nem az a célja, hogy bárkit is kellemetlen helyzetbe hozzon, vagy bűntudatot keltsen a részvevőkben!

Mikor érdemes megrendelni a dobócsokrot?

Akár a tényleges esküvői csokrot dobod, vagy a csokordobáshoz rendelsz egy dobócsokrot, az esküvői virágokat több hónappal korábban, – egyesek szerint 6-8 hónappal az esküvő előtt kell megrendelned.

Mennyibe kerül egy dobócsokor? A dobócsokor ára

Ez attól a függ mekkora összeget szántál a virágokra, de ha dobócsokrot rendelsz, annak kevesebbnek kell lennie, mint a szokásos esküvői csokornak. A menyasszonyok általában 6-8000 forintot fizetnek egy dobócsokorért. Tipp: Kérdezd meg a virágüzletet van-e csomagajánlatuk mindkettőre.

Mikor történik általában a csokordobás?

Nincs szigorú szabály arra vonatkozóan, hogy a csokordobás mikor történjen, de Magyarországon általában a szertartás és csoport fotózást követően történik.

Mennyi ideig tart a csokordobás?

A csokordobás körülbelül 4-6 percig tart, ha zenei aláfestés van, akkor egy dal hosszáig. Beszéld meg előre a DJ-vel, hogy melyik dal szóljon, és győződj meg róla, hogy a legjobb barátaid nem tartanak éppen mosdószünetet, amikor a CM, vagy a DJ felszólítja a hölgyeket, hogy készüljenek a csoportdobáshoz!

Mi történik a csokordobás után?

A csokordobás után a násznép a vacsora helyszínére megy. Ilyenkor általában már végeztek a csoportképek elkészítésével.

A menyasszonynak muszáj eldobnia a dobócsokrot? 

Ha már tudod, hogy ezt a hagyományt szeretnéd beépíteni az esküvődbe, akkor érdemes megfontolni, hogy egy második, kisebb csokrot készíttes. “A legtöbb pár manapság úgy dönt, hogy megtartja az eredeti csokrot emlékbe, a virágkötők ezért dobócsokrot. A dobócsokor a kisebb méreténél fogva azt is biztosítja, hogy könnyedén el lehessen kapni.

Az a személy, aki elkapja a dobócsokrot, megtartja azt?

Hazánkban hagyomány szerint a dobócsokrot elkapó személy megtarthatja a csokrot.

Mi van, ha egy fiú, vagy férfi kapja el a dobócsokrot?

Csokordobás, Dobócsokor

Bár a hagyomány szerint csak a hajadon nők vehetnek részt a csokordobásban, – fotósként én is részt vettem már olyan esküvőkön, ahol fiatal fiúk is beálltak ebbe a játékba.

Ha egy férfi vendég történetesen a csokor röppályáján áll, és akaratlanul eltalálják, akkor mondhatjuk, hogy a sors akarta így. A dobócsokor elhajítása után a vőlegény gyakran konyakot és más tömény italt, vagy éppen a menyasszony harisnyakötőjét dobja el a szingli barátainak.

Legjobb dalok csokordobáshoz

Főleg külföldön szokás, hogy a csokordobás alatt, odaillő, megfelelő aláfestő zenét lejátszani. Ha a csokor eldobását tervezed, szükséged lesz egy olyan dallamra, amely illik a jeles eseményhez. Bár rengeteg dallam közül lehet választani, íme néhány kiváló ötlet:

 

  • Single Ladies (Put a Ring On It) – Beyoncé
  • Man! I Feel Like a Woman! – Shania Twain
  • Let’s Get Loud – Jennifer Lopez
  • Eye of the Tiger – a Survivor
  • Girls Just Want to Have Fun – Cyndi Lauper
  • Hit Me With Your Best Shot – Pat Benatar
  • Another One Bites the Dust – Queen

Wedding Photographer Prices

Premium quality

Part of my job is technical development, and I don't like to compromise on that. So you can only expect high, premium quality from me.

Fotós Pontos Érkezése

Moments caught

It's not just about the aesthetic experience, it's about telling a real story: emotions and a moment captured in images.

Rövid Fotó Átadási Határidő

Fast delivery time

With me, you don't have to wait long for the pictures. I always strive to deliver finished images in the shortest possible time.

Kényelmes Fotó Válogatás

Comfort

You can select your photos in the comfort of your home. I'll work on the photos that are best for you.

Csokordobás tippek és ötletek

Mindenki szereti, ha az övé kicsit más és eltér a megszokottól, ezért a menyasszonyok folyamatosan ötletelnek. Kezdetnek én is leírok pár tippet, amit a csokordobás fotózása közben láttam és talán neked is lesz egy jó meglátásod, ahogy ezt tovább fogod fejleszteni. Néhány menyasszony attól tart, hogy a csokordobás igazságtalanul kiemeli a nem házas barátnőit. Egyedülállónak lenni egy esküvőn már önmagában is elég nehéz lehet, pláne még ha a csokordobásban való részvétellel sugározod a kapcsolati státuszodat is. Emellett elég veszélyes is lehet, amikor a nők hada ugrál fel-alá magassarkúban és birkózik a földön, hogy megszerezze a csokrot.

 

Vannak menyasszonyok, akik kifejezetten szeretnék elkerülni a sértődéseket és a lehetséges sérüléseket, ezért valamilyen alternatív módját keresik a dobócsokor átadásának. Az egyik ilyen lehetőség, hogy a CM sorban megkéri azokat a párokat, akik már öt, tíz, tizenöt éve házasok, hogy hagyják el a táncparkettet. Az a pár fogja megnyerni a dobócsokrot, aki legrégebben házas. így nekik is esélyük van a dobócsokorra, akik már 50-60 éve nem nyerhettek el ilyen csokrot. Számukra talán még nagyobb örömet okoz ez a meglepetés.

Csokordobás, DobócsokorMenyasszonyi vs. dobócsokor eldobása

Van, akinek teljesen evidens, hogy a saját menyasszonyi csokrát dobja el. A hagyomány szerint ez így is volt hajdanán. Persze hamar kiderült, hogy a menyasszonyok nem szívesen válnak meg a gyönyörű és drága csokruktól, így szükségszerűen lett egy hasonló, de egyszerűbb változata a menyasszonyi csokornak. Ezért a dobócsokor dobása mára már teljesen természetessé vált.

Dobócsokor klasszikus módon

Ez a dobócsokor nagyon hasonló a menyasszonyi csokorhoz: kicsit kisebb, de hasonló virágok találhatóak benne. Rendkívül divatos a púder, a pink és a fehér színek használata. A virágkötő minden évszakban tud megfelelő virágkombinációt ajánlani, ezzel nagy terhet vehet le a válladról.

A dobócsokor 3:1-ben

Vicces és ötletes megoldás, ha két -három, esetleg 4 részből lett összeállítva a dobócsokor. Ilyenkor több barátnődet is meg tudod lepni vele. Lehet egyszerre és egyesével, sorozatban is küldeni, – ez nem kis meglepetést és vidámságot hoz az esküvő hangulatába. Remélhetőleg az esküvő fotósotok is résen lesz, mert rengeteg jó fotóval lehettek gazdagabbak ilyenkor.

Dobócsokor, mint ajándék a legjobb barátnődnek

Idén is fotóztam olyan esküvőt, ahol a menyasszony úgy tett, mintha… de valójában odalépet egy kedves barátnőjéhez és átadta neki a dobócsokrot. A lány a meghatottságtól és a könnyektől percekig meg sem bírt szólalni. Valóban egy felemelő és csodás pillanat volt.

 

Lehet, hogy neked is van olyan barátnőd, aki például egy nehéz csalódáson ment keresztül az elmúlt időszakban, – egy életre szóló kedves emléket adsz számára, ha a csokordobás alkalmával a dobócsokrot személyesen adod át neki.

Back To Top