Skip to content

Csokordobás, dobócsokor

Csokordobás és dobócsokor

 

CsokordobásA csokordobáshoz használt dobócsokrok, a menyasszonyi csokrok, virágdekorációk, boldogságkapuk és asztali díszek mind összhangban vannak és illeszkednek az esküvő teljes hangulatához, színvilágához. Ezek minden esküvő fotós szívét megdobogtatják, – így én is imádom ezeket fényképezni. Szeretném megosztani veled ennek történetét, és ötleteket, tippeket adni, hogy az esküvődön lehetőleg ezt is kimaxold.

Az esküvő a régi és az új hagyományok olvasztótégelye. A csokordobás hagyománya több száz éve létezik már, és az idők során továbbfejlődött. Ebben a hagyományban a menyasszonyok a dobócsokrot a válluk felett átdobják egy csoport egyedülálló nő közé. Aki elkapja a csokrot, az állítólag a következő, aki az oltárhoz lép majd. Magyarországon általában a polgári, vagy az egyházi szertartást követően, a csoportos fotózások után történik. Néha ez eléggé versengő szokás – sőt veszélyes is lehet -, amikor könyökök és tűsarkú cipők repkednek, mert a hajadonok mindent megtesznek, hogy elkapják a hőn áhított dobócsokrot.

 

A menyasszonyok számára a csokordobás egy jó lehetőség arra, hogy megünnepeljék egyedülálló barátnőiket, és szerencsét kívánjanak nekik a szerelemben. Az a szerencsés hölgy, aki elkapja a csokrot, ha nem is találkozik álmai párjával a barátnője esküvőjén, legalább egy gyönyörű dobócsokorral térhet haza.

A csokordobás eredete, hagyománya

A csokordobás története és jelentése

A csokordobás hagyománya, ahogyan ma ismerjük, Angliában kezdődött az 1800-as években, de a hagyomány eredete még régebbi. A 19. század előtt szerencsét hozónak tartották, ha az esküvő napján egyszerűen csak megérintették a menyasszonyt. A reménykedő, egyedülálló lányok gyakran megrohanták a menyasszonyt – szorongatták, megérintették – abban a reményben, hogy a menyasszony esküvői szerencséjének egy kis része rájuk is átragad, és hamarosan házastársra lelnek.

 

A legenda szerint egyes egyedülálló nők még odáig is elmentek, hogy megpróbálták hazavinni a menyasszony esküvői ruhájának kellékeit, amikor elsétáltak mellette. Hogy megmeneküljenek, a menyasszony gyakran eldobta a csokrot és elfutott. Amellett, hogy ez egyszerűen a magánélet megsértése volt, attól is tartani kellett, hogy megszabadítják a menyasszonyt a ruhájának egyes részeitől. A csokordobás hagyománya részben azért jött létre, hogy szerencsét hozzon a vendégeknek anélkül, hogy ilyen szélsőséges dolgokat kelljen tenniük a férj után vágyó hajadonoknak.

 

Ma már túlzásnak tűnik, hogy valaki a menyasszonyi ruha egyes részeit letépi, – akkoriban a házasság volt a nők számára az egyetlen lehetőség a felemelkedésre. A házasság kiemelhette a nőt és a családját a szegénységből, és gyakran inkább politikai és gazdasági, mint romantikus lépés volt. Az egyedülálló nők a szó szoros értelmében kétségbeesetten próbáltak változtatni a körülményeiken azzal, hogy hozzámentek egy olyan férfihoz, aki képes volt eltartani őket és a családjukat.

A modern csokordobás

A társadalom fejlődésével a házasság egyre inkább a nők választási lehetőségévé vált, így nem feltétlenül volt már szükségük szerencsére. A csokordobás hagyománya megmaradt az évek során, és olyan szórakoztató módszerré fejlődött, amellyel a menyasszony megoszthatja a reflektorfényt egyedülálló barátaival, és némi baráti versenyt is beiktathat az esküvői programba.

 

Ahhoz, hogy a szokást saját esküvője napján is alkalmazza, előre tudassa a DJ-vel vagy a zenekarral a szándékát, hogy megfelelő zenei aláfestést tudjanak használni. Amikor elérkezik a megfelelő idő, a CM felkonferálja az esküvői csokordobást, és minden résztvevő színre lép, és a menyasszonnyal szembe áll. Ekkor a menyasszony elfordul a hajadon lányoktól és a dobócsokrot a válla fölött a résztvevők irányába hajítja. Egyetlen győztes fogja elkapni a csokrot és kis szerencsével ő lesz a következő házasulandó.

Csokordobás GYIK

Minden amit a csokordobásról és a dobócsokorról tudni akartál, de soha nem mertél megkérdezni… ?

Kik vesznek részt a csokordobásban?

A hagyomány szerint minden hajadon nő részt vehet a menyasszonyi csokordobásban. Ha azonban egyedülálló barátnőid nem akarnak részt venni a hagyományban, ne kényszerítsd őket. Lehet, hogy éppen frissen szinglik, vagy különösen magányosnak érzik magukat, ezért hagyd, hogy ezt kihagyják. Ez egy szórakoztató és vicces hagyomány, nem az a célja, hogy bárkit is kellemetlen helyzetbe hozzon, vagy bűntudatot keltsen a részvevőkben!

Mikor érdemes megrendelni a dobócsokrot?

Akár a tényleges esküvői csokrot dobod, vagy a csokordobáshoz rendelsz egy dobócsokrot, az esküvői virágokat több hónappal korábban, – egyesek szerint 6-8 hónappal az esküvő előtt kell megrendelned.

Mennyibe kerül egy dobócsokor? A dobócsokor ára

Ez attól a függ mekkora összeget szántál a virágokra, de ha dobócsokrot rendelsz, annak kevesebbnek kell lennie, mint a szokásos esküvői csokornak. A menyasszonyok általában 6-8000 forintot fizetnek egy dobócsokorért. Tipp: Kérdezd meg a virágüzletet van-e csomagajánlatuk mindkettőre.

Mikor történik általában a csokordobás?

Nincs szigorú szabály arra vonatkozóan, hogy a csokordobás mikor történjen, de Magyarországon általában a szertartás és csoport fotózást követően történik.

Mennyi ideig tart a csokordobás?

A csokordobás körülbelül 4-6 percig tart, ha zenei aláfestés van, akkor egy dal hosszáig. Beszéld meg előre a DJ-vel, hogy melyik dal szóljon, és győződj meg róla, hogy a legjobb barátaid nem tartanak éppen mosdószünetet, amikor a CM, vagy a DJ felszólítja a hölgyeket, hogy készüljenek a csoportdobáshoz!

Mi történik a csokordobás után?

A csokordobás után a násznép a vacsora helyszínére megy. Ilyenkor általában már végeztek a csoportképek elkészítésével.

A menyasszonynak muszáj eldobnia a dobócsokrot? 

Ha már tudod, hogy ezt a hagyományt szeretnéd beépíteni az esküvődbe, akkor érdemes megfontolni, hogy egy második, kisebb csokrot készíttes. “A legtöbb pár manapság úgy dönt, hogy megtartja az eredeti csokrot emlékbe, a virágkötők ezért dobócsokrot. A dobócsokor a kisebb méreténél fogva azt is biztosítja, hogy könnyedén el lehessen kapni.

Az a személy, aki elkapja a dobócsokrot, megtartja azt?

Hazánkban hagyomány szerint a dobócsokrot elkapó személy megtarthatja a csokrot.

Mi van, ha egy fiú, vagy férfi kapja el a dobócsokrot?

Csokordobás, Dobócsokor

Bár a hagyomány szerint csak a hajadon nők vehetnek részt a csokordobásban, – fotósként én is részt vettem már olyan esküvőkön, ahol fiatal fiúk is beálltak ebbe a játékba.

Ha egy férfi vendég történetesen a csokor röppályáján áll, és akaratlanul eltalálják, akkor mondhatjuk, hogy a sors akarta így. A dobócsokor elhajítása után a vőlegény gyakran konyakot és más tömény italt, vagy éppen a menyasszony harisnyakötőjét dobja el a szingli barátainak.

Legjobb dalok csokordobáshoz

Főleg külföldön szokás, hogy a csokordobás alatt, odaillő, megfelelő aláfestő zenét lejátszani. Ha a csokor eldobását tervezed, szükséged lesz egy olyan dallamra, amely illik a jeles eseményhez. Bár rengeteg dallam közül lehet választani, íme néhány kiváló ötlet:

 

  • Single Ladies (Put a Ring On It) – Beyoncé
  • Man! I Feel Like a Woman! – Shania Twain
  • Let’s Get Loud – Jennifer Lopez
  • Eye of the Tiger – a Survivor
  • Girls Just Want to Have Fun – Cyndi Lauper
  • Hit Me With Your Best Shot – Pat Benatar
  • Another One Bites the Dust – Queen

Esküvői Fotós Árak

Prémium minőség

Szakmám részét képezi a technikai fejlesztés, melyben nem szeretem a kompromisszumot. Így csakis magas, prémium minőségre számíthatsz nálam.

Fotós Pontos Érkezése

Elkapott pillanatok

Nem csak az esztétikai élmény a fontos, hanem, hogy igazi történetet meséljen: érzelmeket és a képekbe zárt pillanatot.

Rövid Fotó Átadási Határidő

Gyors átadási idő

Nálam nem kell sokat várnod a képekre. Mindig arra törekszek, hogy a lehető legrövidebb idő alatt átadjam a kidolgozott képeket.

Kényelmes Fotó Válogatás

Kényelem

Az elkészült fotókat otthonod kényelmében tudod kiválogatni. A számodra legkedvesebb képeket fogom kidolgozni.

Csokordobás tippek és ötletek

Mindenki szereti, ha az övé kicsit más és eltér a megszokottól, ezért a menyasszonyok folyamatosan ötletelnek. Kezdetnek én is leírok pár tippet, amit a csokordobás fotózása közben láttam és talán neked is lesz egy jó meglátásod, ahogy ezt tovább fogod fejleszteni. Néhány menyasszony attól tart, hogy a csokordobás igazságtalanul kiemeli a nem házas barátnőit. Egyedülállónak lenni egy esküvőn már önmagában is elég nehéz lehet, pláne még ha a csokordobásban való részvétellel sugározod a kapcsolati státuszodat is. Emellett elég veszélyes is lehet, amikor a nők hada ugrál fel-alá magassarkúban és birkózik a földön, hogy megszerezze a csokrot.

 

Vannak menyasszonyok, akik kifejezetten szeretnék elkerülni a sértődéseket és a lehetséges sérüléseket, ezért valamilyen alternatív módját keresik a dobócsokor átadásának. Az egyik ilyen lehetőség, hogy a CM sorban megkéri azokat a párokat, akik már öt, tíz, tizenöt éve házasok, hogy hagyják el a táncparkettet. Az a pár fogja megnyerni a dobócsokrot, aki legrégebben házas. így nekik is esélyük van a dobócsokorra, akik már 50-60 éve nem nyerhettek el ilyen csokrot. Számukra talán még nagyobb örömet okoz ez a meglepetés.

Csokordobás, DobócsokorMenyasszonyi vs. dobócsokor eldobása

Van, akinek teljesen evidens, hogy a saját menyasszonyi csokrát dobja el. A hagyomány szerint ez így is volt hajdanán. Persze hamar kiderült, hogy a menyasszonyok nem szívesen válnak meg a gyönyörű és drága csokruktól, így szükségszerűen lett egy hasonló, de egyszerűbb változata a menyasszonyi csokornak. Ezért a dobócsokor dobása mára már teljesen természetessé vált.

Dobócsokor klasszikus módon

Ez a dobócsokor nagyon hasonló a menyasszonyi csokorhoz: kicsit kisebb, de hasonló virágok találhatóak benne. Rendkívül divatos a púder, a pink és a fehér színek használata. A virágkötő minden évszakban tud megfelelő virágkombinációt ajánlani, ezzel nagy terhet vehet le a válladról.

A dobócsokor 3:1-ben

Vicces és ötletes megoldás, ha két -három, esetleg 4 részből lett összeállítva a dobócsokor. Ilyenkor több barátnődet is meg tudod lepni vele. Lehet egyszerre és egyesével, sorozatban is küldeni, – ez nem kis meglepetést és vidámságot hoz az esküvő hangulatába. Remélhetőleg az esküvő fotósotok is résen lesz, mert rengeteg jó fotóval lehettek gazdagabbak ilyenkor.

Dobócsokor, mint ajándék a legjobb barátnődnek

Idén is fotóztam olyan esküvőt, ahol a menyasszony úgy tett, mintha… de valójában odalépet egy kedves barátnőjéhez és átadta neki a dobócsokrot. A lány a meghatottságtól és a könnyektől percekig meg sem bírt szólalni. Valóban egy felemelő és csodás pillanat volt.

 

Lehet, hogy neked is van olyan barátnőd, aki például egy nehéz csalódáson ment keresztül az elmúlt időszakban, – egy életre szóló kedves emléket adsz számára, ha a csokordobás alkalmával a dobócsokrot személyesen adod át neki.

Back To Top