Skip to content

Same day slideshow, E-session fotózás és más érdekességek – Esküvői ki-kicsoda? 1. rész

MenyasszonyAmikor esküvőt szervezünk és felkérjük a különböző szolgáltatókat egy sor olyan fogalommal találkozunk, amelyet korábban talán még sosem hallottunk. Elképzelhető, hogy van pár kérdésünk ezekkel kapcsolatban:

Miért jó az e-session fotózás? Jó ötlet lenne-e egy same day slideshow az esküvő végén? Mielőtt bármilyen döntést hozunk is, jó lenne megtudni, mit is jelentenek ezek a kifejezések. Most ebben szeretnék Neked segíteni.

 

Mint minden szakmának az „esküvőzésnek” is megvan a saját szakmai szlengszótára, ami gyakran megnehezíti a friss jegyesek eligazodását, abban, hogy milyen feladatokkal bízzák meg a kiválasztott szolgáltatókat. Mik azok a lehetőségek, amiből válogatni lehet? Egyáltalán, hogy is lássunk hozzá a szervezéshez? Ahhoz, hogy ne egy rögös utat kelljen végigjárnod összegyűjtöttem egy listát a leggyakoribb kifejezésekből.

 

Esküvőfotózás: getting ready, TTD, E-session, kreatív fotózás, same day slideshow

 

Getting ready – készülődés

A naptörténései nem akkor kezdődnek, amikor megérkezünk a szertartás helyszínére. Az előkészületek is része a nagy egésznek. Az apró mozdulatok, a részletek kiemelése a későbbiekben eszünkbe juttatja azt az érzést, ami az esküvői ceremónia előtt volt bennünk. A fotós ilyenkor a készülődés, sminkelés végére érkezik, amikor már csak az utolsó simítások vannak hátra.

 

Trash The Dress – TTD

„Tedd tönkre a ruhát!” a szószerinti fordítása ennek a kifejezésnek. Azt az irányzatot takarja, ahol extrém körülmények között készülnek el a kreatív fotók: Földön, vízen, levegőben, romos gyárépületben, vagy egy tanyán. Ma már kevésbé elterjedt, azonban előnye, hogy bemutatja a pár szenvedélyét, vagy éppen ez által akar kiemelkedni a hagyományos esküvői fotók közül. Itt sokkal nagyobb tere van a kreativitásnak és egy másfajta látószöget tudunk adni az esküvői fotóalbumnak.

 

E-session

Az Engagement-session kifejezés rövidítése, amely az eljegyzési fotózást jelenti. Ez egy nagyszerű alkalom arra, hogy az esküvő előtt megismerjük a fotóst, hogy az esküvő napján már ne ismeretlenként köszöntsük egymást. További előnye, hogy az E-session fotózáson készült képeket az esküvőn is felhasználhatjuk: dekorációban, meghívókban, save the date-ekben, slideshow vetítésen.

 

Creative shoot

Lehet Lifestyle, vagy hagyományos fotózás. A képek készülhetnek a fotós, vagy a saját, egyedi elképzelésünk, ötleteink alapján is. A fotós minden esetben segít, hogy a képek kifejezőerejűek legyenek. Sokszor az esküvő napján kerül sor a kreatív fotók elkészítésére, ha azonban lehetőség van rá külön napra szervezzük a fotózást. Így sokkal több időt tudunk a képekre szánni, és nem kell azon izgulni, hogy mennyi időt várnak a vendégek. Külön napon történő kreatív fotózásnál sokkal változatosabb környezetben, nyugodtabb körülmények között, az egyéniségünkhöz sokkal jobban illő képek készülhetnek.

 

Fotókönyv

A fotókönyv egy fine art stílusú album. Nem azonos a fotóalbummal, mivel a képek nem pusztán egymás mellé vannak sorakoztatva, hanem grafikai eszközökkel van összeszerkesztve egy szép albumba. Amellett, hogy nagyon szép emlék a párnak, tökéletes ajándék az örömszülőknek.

 

Same day slideshow

Az esküvői képekből készült fotósorozat. Ezt általában a vacsora vagy a tortavágás közben vetítjük le a vendégeknek. Mivel a napközben készített képek nem ismertek széleskörben, ezért még senki sem tudja, hogy milyen képekre számítson, azonban hamar vidám hangulat alakul ki, amikor visszaidézzük az elmúlt pár óra történéseit.

 

Highlights vagy extended cut? – esküvői videókról két mondatban

Az esküvői highlights videók, vagy másnéven esküvői videoklip az esküvő legszebb, legkülönlegesebb pillanatait foglalja össze 4-5 percben. Az extended cut egy hosszabb, akár 45 perces film az életetek egyik legfontosabb napjából.

Back To Top