Skip to content

Családi fotózás 1. – Milyen stílus illik leginkább hozzád?

Gyerekek BicikliznekLehet, hogy neked is van olyan ismerősöd, aki minden évben felrakja a legújabb cuki képeket a karácsonyi-, Valentin napi fotózásról a különböző közösségi oldalakra: Az egész család örömmámorban pózol a karácsonyfa alatt, közben a gyerkőcök édesen játszadoznak a kandalló előtt. Talán már benned is felmerült: Én is szeretnék csodás fotókat a páromról, a családomról, csak épp nekem teljesen más a stílusom! Milyen egyéb stílusok vannak? Ehhez szeretnék ma segítséget adni Neked.

 

Milyen típusú családi fotók léteznek? Kezdjük a trenditől és haladjunk a kevésbé divatos felé:

Lifestyle fotózás

Lány Cicával Pipacs Között

Ez mostanság nagyon is divatos. Fotósként itt az a cél, hogy ne beállított fotók készüljenek, hanem minél inkább megragadjuk az adott alany személyiségét. Arra törekszünk, hogy „életszagú” legyen az ami a képen lesz. Pózoltatunk, de úgy, hogy azt lehetőleg észre se vedd. Olyan pillanatokra törekszünk, amik leginkább csak az otthon jönnének elő.

Fine art fotózás

Lány Fineart Kreatív

Az utóbbi években nagyon divatossá vált irányzat a fine art stílus. A harmónia, letisztultság, festmény hatás jellemzi. A képeken nincs sok fölösleges elem, sőt soksor csak az alany látható. Talán azt gondolhatnánk, hogy csak a “kosztümös”, pompadúros, uszályos-ruhás képek tartoznak ide.

 

Valójában minden olyan kép ide tartozik, ahol a fotográfus az egyedi látásmódját ábrázolja a képen, akár extravagáns ruhákkal, kellékekkel. A hivatalos meghatározás szerint a fine art fotó az, ahol a művész a fotógráfia eszközét használja, hogy életre hívja a saját elképzelését, elgondolását, azzal a céllal, hogy megosszon számunkra egy üzenetet, egy ötletet, vagy érzelmet. Ez ellentétben áll a reprezentációs fotográfiával (például a sajtófotó), ami egy dokumentarista megjelenítése egy adott eseménynek vagy témának.

Stúdiós papírhátteres / enteriőr fotózás

Családi Fotózás BudapestAz egyszínű, klasszikus, papírhátteres családi fotók már igencsak kimentek a divatból. Egyre kevesebben igényelnek ilyen jellegű fotót. Régen rendkívül divatos volt, de manapság lecsengőben van. A fotóstúdiókban elindult egy másik irányvonal, az enteriőr jellegű stúdió fotózás. Ezen stúdióknál nagyon gyakran ágy, kanapé, kandalló, hinta, csillár, kád, találhatóak. Ez a megoldás azért is divatos mostanság, mert sokkal több lehetőséget ad, többfajta kép készülhet, ami mindenkinek jó.

Hagyományos szabadtéri fotózás

Copfos Lány AnyukávalNehéz különbséget tenni a lifestyle szabadtéri fotózás és e között, de azért van jó néhány meghatározó különbség. Itt a klasszikus családi portrék készülnek: a család minden tagja a kamerába néz, egymás mellett, ülnek, vagy állnak az emberek. Nincsenek “köztes pillanatképek”, amikor ne a kamerába figyelnének. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy nagyon vékony a határvonal a a lifestyle és a hagyományos szabadtéri fotózások között. Ezeket a “mosolyalbumos” képeket a lifestyle fotós sorozatba is beleférnek, de ott nem ezen van a hangsúly.

Back To Top