Skip to content

Fotó és videó készítés templomi és gyülekezeti esküvőkön

Egyházi Szertartás FotózásaJót s jól! Ez az esküvői fotózásra is igaz.

 

A templomi esküvő fotózásánál és videókészítésnél van néhány szabály, amit fontos és érdemes betartani. Néhány ezek közül talán mindenki számára egyértelmű, de sokan mégis elfeledkeznek róla. Nem kell vallásosnak lenni ahhoz, hogy esküvői fotósként, videósként illő módon végezzük a feladatunkat a ceremónián.

 

Annak, aki nem gyakorolja a vallást az egyház szabályai gyakran kaotikusak, átláthatatlanok. Mégis kis segítséggel és utánjárással bárki világos képet kaphat az egyházi metódusokról, szabályokról. Az egyházi szabályozások elsősorban nem valamilyen béklyót jelentenek a hívőknek, hanem védelmet az elvilágiasodás ellen.

 

A különböző rendezvényeken, ünnepeken minimálisan az általános protokoll szabályai kell, hogy érvényesüljenek. Például kerülendők az olyan testhelyzetek felvétele és ezek felhasználása, ahol a résztvevők előnytelen, kiszolgáltatott, esetleg sértő helyzetben vannak. Csak abban az esetben lehet fotózni, ha erre nincs direkt módon való tiltás. De még az ilyen esetekben sem megengedett pl. felmenni a szószékre, rákönyökölni oltárra, bemenni elkülönített helyekre és még sorolhatnám.

 

Minden vallási szertartás egy szent esemény és ezzel együtt még több tiszteletet és odafigyelést kíván az esküvői fotóstól, mint mondjuk egy színházi előadás. A szent jelentése: elkülönített egy bizonyos (vallási) cél érdekében és ezt nekünk szakembereknek is tiszteletben kell tartani. Az emberek többsége manapság nem jár istentiszteletekre, vagy misére, ezért fogalmuk sincs arról, hogy miként kellene ott viselkedni. De abban az esetben, ha egy fotós szakemberről beszélünk, akkor elvárható, hogy a minimummal tisztában legyen. Figyelnie kell arra, hogy mások megsértése nélkül, mégis a lehető legjobb színvonalon képes legyen elvégezni a munkáját.

 

Az egyházi fotózás, videózás menete

 

Első lépésként érdemes a szertartást végző lelkésszel, atyával az esküvő előtt egyeztetni a fotózás és a videózás feltételeiről. Ha ezeket betartjuk, akkor jó eséllyel nem teszünk megbotránkoztató dolgot. Lehet, hogy egy-két kérésünkre nemleges választ kapunk, de tapasztalataim szerint a szabályok betartása mellett is lehet kiváló kreatív és emlékezetes képeket készíteni. Másrészt a családnak feltételezhetően jó kapcsolata van a helyi lelkipásztorral, – meglehetősen barátságtalan lépés lenne, ha lelkészt hibáztatva a fotográfus a családhoz menne panaszkodni. „Jót s jól”, vagyis a cél elérése a szabályok betartása mellett: profi esküvői képeket így is lehet készíteni.

 

A különböző szertartások (esküvő, keresztelő, áldozás, stb) ünnepi események. Különösen ügyelni kell az öltözködés szabályaira. Esküvői fotósként és videósként tiszteletben tartjuk, sőt példát mutatunk, hogy kell a szakmának képviseltetnie magát. A póló, farmer, kivágott, kihívó, testhezálló ruházat egyáltalán nem illik ebbe a környezetbe. Én a magam részéről pl. a tetoválásokat sem javaslom, mert egy vallásos környezetben felnevelkedett fiatalnak ez is visszás lehet. A fenti protokollok betartása évszaktól független. Sok esetben az ifjúpár már előre kéri a résztvevőket, hogy csak és kizárólag a megbízott esküvői fotós és filmes készítsen felvételeket. A család és hozzátartozók inkább élvezzék az ünnep perceit és ne rontsák el különféle magán „kreatív” fotós akciókkal.

 

Néha sajnos láttam ilyet és a fotósra nézve elég ciki, ha beáll a családtag és a szertartást végző közé. Ez mindenképp kerülendő. A fotós nem válhat a ceremónia részévé. A videókészítést és fotózást a lehető legkisebb feltűnéssel kell végezni.

 

Vannak területek, ahova a fotós egyáltalán nem mehet be. Ha valaki ezzel nincs tisztában még mindig jobb előre megkérdezni, mint kellemetlen szituációdba keveredni. A szakrális területekre csak a felavatott pap, vagy lelkész léphet be. Azt hiszem ezen nincs is mit tovább ragozni. Esküvői fotósként, vagy videósként mi másokért vagyunk és másokat szolgálunk. A mi viselkedésünk nem vonhatja el a hallgatóság figyelmét a nagy nap eseményeiről.

 

A fentiekhez hasonló módon nem ildomos lefotózni bizonyos helyzeteket. Például a katolikus egyházban amikor nyitott szájjal valaki az ostyára vár, vagy egy protestáns bemerítési istentiszteleten, amikor vizes, testre tapadó ruhában az illető személy kijön a vízből. Egyáltalán nem fotózunk olyan jelenetet, ami kellemetlen és megalázó az adott személyre nézve. Az előadókat, ebben az esetben lelkészeket, atyákat lehetséges, hogy zavarja az állandó fényképezőgép kattogás, vagy vaku villanás. Ezért ajánlott, hogy ha az elején már megfotóztuk azt a pár képet, ami jó, akkor félre kell vonulni és hagyni az előadót és a hallgatóságot is hadd figyeljenek. Ezzel együtt felettébb zavaró lehet, a túl közelről történő fotózás is. A gyakorlott esküvői és rendezvény fotós előre átgondolja, hogy mikor, honnan és mit fog lefotózni és amikor megfotózta az adott helyről azt az 1-2 képet akkor ismét félrevonul. A templomok gyakran gyengén megvilágítottak, azért érdemes előre megnézni a helyszínt és a bevilágítottságot. Érdemes a helyi lehetőségeket kihasználni és pl. a díszvilágítást felkapcsoltatni az esemény előtt.

 

Én minden esetben elkérem a nagy nap pontos forgatókönyvét és ez a templomi, istentiszteleti eseményre is vonatkozik. A jó képek érdekében rendkívül fontos a gyorsaság, így mindig tudom, hogy mikor mire számíthatok. A gyűrűhúzás, a lelkészi áldás, az első hitvesi csók, mind-mind egy rövid pillanat. Természetesen nem kell egy másodperc alatt 20 darab fotót készíteni, de amikor a fotós tudja, hogy meg volt a fontos pillanat, akkor ott nincs további dolga.

 

Híres magyarszármazású fotós, Franz Capa (Friedman Endre) mondása: „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel”. Ez természetesen igaz bizonyos helyzetekre, de nem az egyházi szertartás fotózására. A fotósnak nem szabad senkit kellemetlen helyzetbe hoznia azzal, hogy „belemászik” másnak a képébe. Ezért van például a teleobjektív. A lelkészek nem igazán értékelik, ha néhány méter távolságból a szemükbe villog a fotós és 360 fokos 3D-s képet készít róla. A valódi „pozitív” érzelmek megörökítése sokkal fontosabb az esemény dokumentálásánál.

 

Összefoglalva amire oda kell figyelnie az esküvői fotósnak, videósnak:

  • A gyülekezetben, templomban fotósként, videósként a lelkipásztor, vagy az atya fogja megmondani meddig hány méter.
  • Ha korlátozás van ezt el lehet mondani a családnak, de nem csinálunk a lelkészből bűnbakot. Ezzel együtt tegyünk megoldási javaslatot.
  • Fotósként, videósként legyünk jó példa a szakmai közösségünk számára abban is, hogy megfelelő módon öltözködünk.
  • Mindenféle hangjelzést kapcsoljunk ki a fényképezőgépen, mobiltelefonon és minden elektronikai eszközön.
  • Készítsünk fotókat a dekorációról, épületről, apróbb részletekről, de ezt kizárólag csak a szertartás előtt és utáni szabad percekben.
  • Gyorsan, pontosan és diszkréten fotózzunk.
  • A szent tereket tiszteletben kell tartani. Ide nem léphetünk be.
  • A szent pillanatokban nem fényképezünk.
  • A nagy napra nem „beesni” kell, hanem jóval korábban, hogy megfotózzuk a próbaképeket és köszöntjük a megbízóinkat.
  • Időben ismerjük meg a szertartás menetét.

 

Az esküvői fotózás, jegyes fotózás helyszínei

Esküvő fotózás helyszínei Budapest Szentendre Budakalász Pomáz Visegrád Érd Budaörs Törökbálint Biatorbágy Bicske Zsámbék Pilisvörösvár Budakeszi Gödöllő Veresegyház Isaszeg Pécel Dunakeszi Göd Kistarcsa Fót Aszód Tura Monor Vecsés Üllő Gyömrő Maglód Ráckeve Szigetszentmiklós Halásztelek Szigethalom Tököl Dunaharaszti Dunavarsány Gyál Ócsa Dabas Örkény Dunaújváros Százhalombatta Ercsi Adony Rácalmás Martonvásár Velence Gárdony Pusztaszabolcs Esztergom Dorog Nyergesújfalu Lábatlan Vác Nagymaros Szob Rétság Balassagyarmat Cegléd Pilis Albertirsa Abony Nagykőrös Nagykáta Tápiószele Tatabánya Oroszlány Kisbér Tata Komárom Ács Bábolna Hatvan Lőrinci Pásztó Bátonyterenye Salgótarján Szécsény Gyöngyös Pétervására Eger Bélapátfalva Heves Kisköre Füzesabony Mezőkövesd Emőd Nyékládháza Mezőkeresztes Mezőcsát Miskolc Felsőzsolca Alsózsolca Tiszaújváros Ózd Putnok Borsodnádasd Kazincbarcika Rudabánya Szendrő Sajószentpéter Edelény Sajóbábony Szikszó Encs Abaújszántó Gönc Szerencs Tokaj Sárospatak Cigánd Sátoraljaújhely Pálháza Debrecen Balmazújváros Tiszacsege Hajdúnánás Hajdúdorog Polgár Berettyóújfalu Biharkeresztes Derecske Komádi Püspökladány Nádudvar Kaba Hajdúszoboszló Hajdúböszörmény Balkány Hajdúhadház Téglás Újfehértó Hajdúsámson Nyíradony Létavértes Vámospércs Nyírbátor Nagykálló Máriapócs Nagyecsed Nyírlugos Nyíregyháza Tiszavasvári Tiszalök Nyírtelek Rakamaz Ibrány Nagyhalász Dombrád Kemecse Demecser Baktalórántháza Vaja Nyírmada Kisvárda Záhony Mándok Mátészalka Csenger Vásárosnamény Fehérgyarmat Szolnok Újszász Rákóczifalva Jászberény Jászárokszállás Jászfényszaru Jászapáti Jászkisér Törökszentmiklós Abádszalók Karcag Kisújszállás Kenderes Kunhegyes Tiszafüred Mezőtúr Túrkeve Tiszaföldvár Martfű Kunszentmárton Gyomaendrőd Dévaványa Körösladány Szeghalom Füzesgyarmat Vésztő Szarvas Békéscsaba Békés Mezőberény Újkígyós Medgyesegyháza Gyula Sarkad Elek Mezőkovácsháza Mezőhegyes Battonya Orosháza Csorvás Tótkomlós Kecskemét Kerekegyháza Lajosmizse Tiszakécske Izsák Szabadszállás Dunavecse Kunszentmiklós Kiskunfélegyháza Kiskunmajsa Kiskőrös Soltvadkert Kecel Kalocsa Solt Hajós Kiskunhalas Tompa Bácsalmás Jánoshalma Mélykút Baja Szentes Mindszent Csongrád Szeged Kistelek Sándorfalva Mórahalom Hódmezővásárhely Makó Csanádpalota Sárbogárd Dunaföldvár Paks Gyönk Simontornya Tamási Szekszárd Tolna Bátaszék Bonyhád Dombóvár Igal Komló Mágocs Nagymányok Sásd Kaposvár Nagyatád Kadarkút Nagybajom Barcs Pécs Mohács Pécsvárad Bóly Kozármisleny Villány Siklós Harkány Szigetvár Szentlőrinc Sellye Székesfehérvár Bodajk Mór Várpalota Enying Polgárdi Balatonkenese Balatonfűzfő Berhida Veszprém Balatonalmádi Balatonfüred Badacsonytomaj Tapolca Sümeg Keszthely Hévíz Ajka Zirc Herend Devecser Pápa Siófok Zamárdi Balatonföldvár Balatonboglár Balatonlelle Fonyód Tab Lengyeltóti Marcali Zalakaros Pacsa Zalaszentgrót Nagykanizsa Csurgó Letenye Zalaegerszeg Lenti Zalalövő Győr Pannonhalma Tét Mosonmagyaróvár Jánossomorja Csorna Kapuvár Beled Sopron Fertőd Fertőszentmiklós Celldömölk Sárvár Répcelak Szombathely Kőszeg Csepreg Bük Vép Vasvár Körmend Őriszentpéter Szentgotthárd Bécs Kolozsvár Berkenye Inárcs Mogyoród

Back To Top