skip to Main Content

Fotó és videó készítés templomi és gyülekezeti esküvőkön

Egyházi szertartás fotózásaJót s jól! Ez az esküvői fotózásra is igaz.

 

A templomi esküvő fotózásánál és videókészítésnél van néhány szabály, amit fontos és érdemes betartani. Néhány ezek közül talán mindenki számára egyértelmű, de sokan mégis elfeledkeznek róla. Nem kell vallásosnak lenni ahhoz, hogy esküvői fotósként, videósként illő módon végezzük a feladatunkat a ceremónián.

 

Annak, aki nem gyakorolja a vallást az egyház szabályai gyakran kaotikusak, átláthatatlanok. Mégis kis segítséggel és utánjárással bárki világos képet kaphat az egyházi metódusokról, szabályokról. Az egyházi szabályozások elsősorban nem valamilyen béklyót jelentenek a hívőknek, hanem védelmet az elvilágiasodás ellen.

 

A különböző rendezvényeken, ünnepeken minimálisan az általános protokoll szabályai kell, hogy érvényesüljenek. Például kerülendők az olyan testhelyzetek felvétele és ezek felhasználása, ahol a résztvevők előnytelen, kiszolgáltatott, esetleg sértő helyzetben vannak. Csak abban az esetben lehet fotózni, ha erre nincs direkt módon való tiltás. De még az ilyen esetekben sem megengedett pl. felmenni a szószékre, rákönyökölni oltárra, bemenni elkülönített helyekre és még sorolhatnám.

 

Minden vallási szertartás egy szent esemény és ezzel együtt még több tiszteletet és odafigyelést kíván az esküvői fotóstól, mint mondjuk egy színházi előadás. A szent jelentése: elkülönített egy bizonyos (vallási) cél érdekében és ezt nekünk szakembereknek is tiszteletben kell tartani. Az emberek többsége manapság nem jár istentiszteletekre, vagy misére, ezért fogalmuk sincs arról, hogy miként kellene ott viselkedni. De abban az esetben, ha egy fotós szakemberről beszélünk, akkor elvárható, hogy a minimummal tisztában legyen. Figyelnie kell arra, hogy mások megsértése nélkül, mégis a lehető legjobb színvonalon képes legyen elvégezni a munkáját.

 

Az egyházi fotózás, videózás menete

 

Első lépésként érdemes a szertartást végző lelkésszel, atyával az esküvő előtt egyeztetni a fotózás és a videózás feltételeiről. Ha ezeket betartjuk, akkor jó eséllyel nem teszünk megbotránkoztató dolgot. Lehet, hogy egy-két kérésünkre nemleges választ kapunk, de tapasztalataim szerint a szabályok betartása mellett is lehet kiváló kreatív és emlékezetes képeket készíteni. Másrészt a családnak feltételezhetően jó kapcsolata van a helyi lelkipásztorral, – meglehetősen barátságtalan lépés lenne, ha lelkészt hibáztatva a fotográfus a családhoz menne panaszkodni. „Jót s jól”, vagyis a cél elérése a szabályok betartása mellett: profi esküvői képeket így is lehet készíteni.

 

A különböző szertartások (esküvő, keresztelő, áldozás, stb) ünnepi események. Különösen ügyelni kell az öltözködés szabályaira. Esküvői fotósként és videósként tiszteletben tartjuk, sőt példát mutatunk, hogy kell a szakmának képviseltetnie magát. A póló, farmer, kivágott, kihívó, testhezálló ruházat egyáltalán nem illik ebbe a környezetbe. Én a magam részéről pl. a tetoválásokat sem javaslom, mert egy vallásos környezetben felnevelkedett fiatalnak ez is visszás lehet. A fenti protokollok betartása évszaktól független. Sok esetben az ifjúpár már előre kéri a résztvevőket, hogy csak és kizárólag a megbízott esküvői fotós és filmes készítsen felvételeket. A család és hozzátartozók inkább élvezzék az ünnep perceit és ne rontsák el különféle magán „kreatív” fotós akciókkal.

 

Néha sajnos láttam ilyet és a fotósra nézve elég ciki, ha beáll a családtag és a szertartást végző közé. Ez mindenképp kerülendő. A fotós nem válhat a ceremónia részévé. A videókészítést és fotózást a lehető legkisebb feltűnéssel kell végezni.

 

Vannak területek, ahova a fotós egyáltalán nem mehet be. Ha valaki ezzel nincs tisztában még mindig jobb előre megkérdezni, mint kellemetlen szituációdba keveredni. A szakrális területekre csak a felavatott pap, vagy lelkész léphet be. Azt hiszem ezen nincs is mit tovább ragozni. Esküvői fotósként, vagy videósként mi másokért vagyunk és másokat szolgálunk. A mi viselkedésünk nem vonhatja el a hallgatóság figyelmét a nagy nap eseményeiről.

 

A fentiekhez hasonló módon nem ildomos lefotózni bizonyos helyzeteket. Például a katolikus egyházban amikor nyitott szájjal valaki az ostyára vár, vagy egy protestáns bemerítési istentiszteleten, amikor vizes, testre tapadó ruhában az illető személy kijön a vízből. Egyáltalán nem fotózunk olyan jelenetet, ami kellemetlen és megalázó az adott személyre nézve. Az előadókat, ebben az esetben lelkészeket, atyákat lehetséges, hogy zavarja az állandó fényképezőgép kattogás, vagy vaku villanás. Ezért ajánlott, hogy ha az elején már megfotóztuk azt a pár képet, ami jó, akkor félre kell vonulni és hagyni az előadót és a hallgatóságot is hadd figyeljenek. Ezzel együtt felettébb zavaró lehet, a túl közelről történő fotózás is. A gyakorlott esküvői és rendezvény fotós előre átgondolja, hogy mikor, honnan és mit fog lefotózni és amikor megfotózta az adott helyről azt az 1-2 képet akkor ismét félrevonul. A templomok gyakran gyengén megvilágítottak, azért érdemes előre megnézni a helyszínt és a bevilágítottságot. Érdemes a helyi lehetőségeket kihasználni és pl. a díszvilágítást felkapcsoltatni az esemény előtt.

 

Én minden esetben elkérem a nagy nap pontos forgatókönyvét és ez a templomi, istentiszteleti eseményre is vonatkozik. A jó képek érdekében rendkívül fontos a gyorsaság, így mindig tudom, hogy mikor mire számíthatok. A gyűrűhúzás, a lelkészi áldás, az első hitvesi csók, mind-mind egy rövid pillanat. Természetesen nem kell egy másodperc alatt 20 darab fotót készíteni, de amikor a fotós tudja, hogy meg volt a fontos pillanat, akkor ott nincs további dolga.

 

Híres magyarszármazású fotós, Franz Capa (Friedman Endre) mondása: „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel”. Ez természetesen igaz bizonyos helyzetekre, de nem az egyházi szertartás fotózására. A fotósnak nem szabad senkit kellemetlen helyzetbe hoznia azzal, hogy „belemászik” másnak a képébe. Ezért van például a teleobjektív. A lelkészek nem igazán értékelik, ha néhány méter távolságból a szemükbe villog a fotós és 360 fokos 3D-s képet készít róla. A valódi „pozitív” érzelmek megörökítése sokkal fontosabb az esemény dokumentálásánál.

 

Összefoglalva amire oda kell figyelnie az esküvői fotósnak, videósnak:

  • A gyülekezetben, templomban fotósként, videósként a lelkipásztor, vagy az atya fogja megmondani meddig hány méter.
  • Ha korlátozás van ezt el lehet mondani a családnak, de nem csinálunk a lelkészből bűnbakot. Ezzel együtt tegyünk megoldási javaslatot.
  • Fotósként, videósként legyünk jó példa a szakmai közösségünk számára abban is, hogy megfelelő módon öltözködünk.
  • Mindenféle hangjelzést kapcsoljunk ki a fényképezőgépen, mobiltelefonon és minden elektronikai eszközön.
  • Készítsünk fotókat a dekorációról, épületről, apróbb részletekről, de ezt kizárólag csak a szertartás előtt és utáni szabad percekben.
  • Gyorsan, pontosan és diszkréten fotózzunk.
  • A szent tereket tiszteletben kell tartani. Ide nem léphetünk be.
  • A szent pillanatokban nem fényképezünk.
  • A nagy napra nem „beesni” kell, hanem jóval korábban, hogy megfotózzuk a próbaképeket és köszöntjük a megbízóinkat.
  • Időben ismerjük meg a szertartás menetét.
Fel a lap elejére