skip to Main Content

A legjobb időpont az esküvői fotók elkészítéséhez

Kreatív fotózásA tökéletes esküvői fotózás titka

Mindenki szeretne tökéletes esküvői fotókat, amik az évek múlásával is felidézi azt az érzést, amit a nagy napon éltetek át. Esküvői fotósként néhány ötletet szeretnék megosztani és segíteni abban, hogy a legszebb fotók készüljenek Rólatok!

 

A fotók elkészítéséhez fényre van szükség. Ha nincs fény, akkor képet sem tudunk készíteni. Azért ennél kicsit összetettebb a kérdés. A fénynek van pár tulajdonsága, ami meghatározza a létrejött fényképet. Ilyenek például a fény iránya, erőssége, színhőmérséklete (színe). Attól, hogy süt a nap még nem feltétlenül készülnek jó képek. Sokan manapság félnek az árnyékoktól, de valójában azért világítunk, hogy árnyékokat hozzunk létre. Így érzékeltetjük a dolgok térbeliségét. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyenek az árnyékok. Mennyire elmosottak, vagy éppen kontúrosak? Vajon hol helyezkednek el ezek az árnyékok a fotózott személyen, személyeken?

 

Gyakran hallom az ügyfelektől: „Rólam nem lehet jó képet készíteni.” Ők azok, akik még eddigi életükben nem jártak profi fotósnál. A fotózás után pedig a következő mondat szokott elhangzani: „Soha nem hittem volna… Ez valami csoda…” Ezért kijelenthetjük nincs rossz fényképarc, csak rossz fotós.

 

Legközelebb próbáld ki: A sötétben beálltok egy utcai lámpa alá. A felülről érkező lámpa fénye elég csúnya, vagy inkább vicces árnyékokat hoz létre az arcon. Nyáron a déli napsütésben, a tűző napon készült képek ugyanúgy felejtősek, mert az arcon és a ruhán létrejött árnyékok szörnyűek.

 

Érdemes egyszer neked is letesztelni mit jelent a kemény és lágy fények közti különbség: Egy szobában ülve, ahol az ablakon süt be a nap üljünk le úgy, hogy a nap pont ránk világítson. Ezután húzd el a függönyt (ne a sötétítőt) vagy helyezzünk egy fehér vásznat az ablak elé. A változás meglehetősen látványos, – sokkal lágyabb, szórtabb fényeket kapunk. Az eredmény így sokkal tetszetősebb. A jó eredményhez a legideálisabb megfelelő irányból érkező szórt fény.

 

A természet hasonlóan teszi a dolgát: A légkör a fénysugarak számára pont ugyanúgy viselkedik, mint a függöny a szobába beáramló fénynek, csak kevésbé hatékony. Napközben, tiszta időben, amikor épp felettünk van a nap, csak egy rövid légköri rétegen kell keresztül hatolnia a nap sugarainak, így az kevésbé szóródik. Ezért ez a legalkalmatlanabb idő pl. az esküvői kreatív fotók elkészítéséhez. Napkelte és napnyugta idején a nap sugarai sokkal hosszabb utat tesznek meg a légkörben. Ennek hatására az szépen szóródik és az így létrejövő árnyékok sokkal lágyabbak lesznek. Ha az esküvői fotós ezen fényeket felhasználva a párt megfelelően állítja be, a készült képek is sokkal szebbek lesznek, mint a déli napsütésben készültek.

 

Igen ám, de az esküvő sok olyan elemet tartalmaz, ami a fotózás előtt és után történik. Ezért nem mindig lehet a fotózást a megfelelő napszakra tervezni. Magától értetődő, hogy a sminkes és a fodrász mindig az esküvői fotózás elé kerül. Ha reggel nyolc körül jönnek, akkor is legalább két óra kell mire neki tudunk látni a képek készítésének, – ez már majdnem a déli napsütés ideje. Ha minimum két óra fotózással számolunk, a fotózás vége épp délben van. Ideális lenne a reggel 6-8 közötti fotózás, de ahhoz 4 órás kezdés tartozna, amit szerintem senki nem vállalna be, ezért a délelőtt nem jöhet szóba.

 

Sokan nem szeretnék, ha a párjuk a szertartások előtt meglátná őket esküvői ruhában. Akkor legyen a szertartások után a fotózás, ez egy naplementéhez közeli időpont, így a fények is valamivel jobbak. Ehhez viszont a násznépet magára kell hagyni a lagzi kezdetéig, ezért az estét sem tudja mindenki bevállalni. Belátható, hogy csak akkor tudjuk elkészíteni az esküvői fotókat, ha valahol kompromisszumot kötünk vagy a képek, vagy a vendégek rovására.

 

Milyen lehetőségeink maradtak, ha minden jó szándékunk, igyekezetünk ellenére az esküvői fotózás a legnagyobb napsütésben kell, hogy legyen? Először is délben, ne várjuk az esküvői fotósunktól, hogy naplementés képeket készítsen. Másik, hogy vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű folyadékot és fejfedőt. Szerintem senki sem szeretne pecsenyére sülni és napszúrást kapni, majd így végig „bulizni” az éjszakát.

 

A nyári hőség elég nagy probléma, ezért megoldást jelenthet olyan helyszín keresése, ahova kevésbé süt be a nap. Egy épület, vagy egy árnyas, fás liget. Amennyiben a falevelekkel árnyékolt helyszín mellet döntenénk, úgy annak elég sűrűnek kell lennie, mert ha a levelek között apró fényfoltok vannak, az még rosszabbul néz ki a képen, mint a tűző napsütés. A kevés fényt még mindig sokkal könnyebb kiegészíteni mesterséges fényekkel, mintha túl erős a fény.

 

Ha már eldöntöttétek, hogy mikor lesz a fotózás, egyeztessetek az esküvői fotóssal. Másrészt nézzétek meg az Interneten, hogy az adott helyszín közelében milyen kastélyok, szállodák, vagy olyan helyszínek vannak, amik alkalmasak lehetnek a gyönyörű esküvői fotókhoz. Amikor kiválasztottuk az alkalmas helyszínt, vegyük fel velük a kapcsolatot az esetleges engedélyek beszerzése, időpont lefoglalása érdekében.

 

Kreatív fotózás, ahogy az ellenségednek sem kívánnád

 

Tűző napon, déli napsütésben, a puszta közepén soha ne készíttes kreatív fotókat. Ugyan ez vonatkozik a tengerparti esküvői fotózásra a rekkenő hőségben. Ebben az esetben nem csak ti, hanem a fotós is szenvedni fog, mert  a feladata nem lesz kevesebb, mint a nap fényét megközelítő teljesítménnyel kell megvilágítania benneteket. Ennek az az oka, hogy így lehet azokat a szörnyű árnyékokat csökkenteni, vagy eltűntetni. Ne lepődj meg azon, hogy a fotósod annak ellenére előveszi a vakut, vakukat, hogy hét ágra süt a nap. Vannak olyan eszközök, amiket ilyen esetre találtak ki (diffúzor és hatalmas derítőlapok), de ezek használatához 2-3 fős csapat is szükséges a fotóson kívül. Ennek a költsége már magasabb mintha egyszerűen áttennénk a kreatív fotózás egy másik napra.

 

Az ideális megoldás, ha csak tehetjük a kreatív fotózást legyen egy másik napon. A ruha szalonok fel vannak készülve erre a lehetőségre, akár több napra is odaadják a menyasszonyi ruhát. Így adott esetben még a tisztító is belefér a kreatív fotózás és az esküvő napja között. A képek minősége bőven kompenzálja a sminkes és a fodrász plusz munkáját. Óriási előnyt jelent, hogy nem a legnagyobb stressz közepette rohantok el fotózni. Nem kell az órát nézni folyamatosan, hogy nehogy kicsússzatok az időből. A kreatív esküvői fotókat bármelyik kedvenc helyszíneteken elkészíthetitek a legmegfelelőbb napszakban.

 

Ha nem kell rohanni sokkal oldottabb a hangulat is és ezáltal sokkal természetesebb fotók készülnek rólatok. Jobba helyszín, jobbak a fények és nem mellékes, hogy az eredmény is mérföldekkel jobb lesz.

 

Ha bármilyen kérdésed van, esküvői fotózás, jegyes fotózás és családi fotózás témakörben, keressetek bizalommal, hogy segíteni tudjak >>>

Fel a lap elejére