skip to Main Content

Esküvői fotózás: A csoportképek

eskuvoi-fotozas- csoportkepekEbben a blogbejegyzésben a csoportképekről szeretnék írni. Hiszed, vagy sem, de az esküvő egyik legfontosabb része ez. Innen senki sem hiányozhat, aki ott volt a nagy eseményen. Van néhány tippem, hogy egyszerűen, praktikusan és gyorsan történjen mindez.

 

Hol és mikor készítsük el az esküvői csoportképeket?

Rögtön a szertartások után, de ha van rá elég idő akkor a két szertartás között. Jó előre felmérni a terepet, ami megfelelő, szép és kényelmesen elfér az egész násznép. A háttérben lehetőleg ne látszódjanak zavaró tárgyak, pl. autók, vagy egyéb oda nem illő tárgyak. Ugyan ez vonatkozik a kiscsoportos fotók előkészítésére is.

 

A fotók szempontjából a legjobb, ha nincs közvetlen napsütés. Így az emberek nem fognak hunyorogni az esküvői fotókon és az arcokon nem keletkezik erőteljes árnyékfolt. Mindig jól jön egy lépcsősor, hogy megfelelő módon lehessen elhelyezni a vendégeket és senki ne maradjon le az esküvői fotóról.

 

Hogy zajlik a csoport fotózás menete?

Mindig érdemes a nagy csoportképpel kezdeni. Itt még mindenki jelen van és figyel, később már sokkal nehezebb lenne összehívni a násznépet. Ezután következnek a kiscsoportos képek.

 

Mire kell figyelnie a násznépnek a fotózás alatt?

Ilyenkor mindenkit megkérek, hogy rám nézzenek, lássa mindenki a fényképezőgépet, – így az arcuk biztosan rajta lesz a képen. A különböző, kézben tartott tárgyakat, amik zavaróan hatnak a fényképen például: táska, nászajándék, boríték, egy kis időre le kell tenni a fényképezőgép látóhatárán kívül, -mivel ezek nem mutatnak jól az elkészült képeken.

 

Amikor csak alkalom adódik rá a nagy csoportkép elkészülte után, és a kisebb csoportok előtt készítek a „kreatív” vicces képeket. Pl. a menyasszony a lányokkal-asszonyokkal. A vőlegény a férfi barátaival.

 

Mit tehetünk mi?

Ha elég nagy a násznép és időt is szeretnétek spórolni gördülékenyebbé tehetitek a csoportfotózást: Készítsetek egy listát, hogy mikor kik, milyen sorrendben fognak fényképezkedni. Pl. Szülők, testvérek, tanúk, Béres család, kollegák, stb.

 

Az egyik barátunk is szokott fotózni, ő is fotózhat a kiscsoportos képeknél?

Ezt nem tanácsos. Mivel ilyenkor a csoportban levő emberek nem tudják, hogy hova kell nézzenek. Így az esküvői fotós képein az emberek két különböző irányba fognak tekinteni. A hivatásos, megbízott fotósnak ez a feladata és minden képet oda fog nektek adni. A barát inkább érezze jól magát az esküvőn és ne dolgozzon.

 

Ahogy korábban leírtam fontosak a csoportképek. A násznép ezután már nem lesz ennyire egységes és valószínűleg a fényviszonyok sem lesznek már megfelelőek az este folyamán. Így ezt nem szabad későbbre halasztani.

 

Az esküvői fotós feladata, hogy kreatív és művészi módon megörökítse a legszebb napotokat, hogy sok-sok év elmúltával is, amikor a kezetekbe veszitek a fényképeket örömmel emlékezzetek vissza arra a Nagy Napra.

Fel a lap elejére