skip to Main Content

Love session, szertartás és vacsora fotózás – Esküvői ki-kicsoda? 2. rész

Jegyesfotózás tópartonAz első fejezetben, már sok-sok alapkifejezésről szótejtettem (getting ready, TTD, E-session, kreatív fotózás, same day slideshow), amivel nem árt, ha tisztában vagyunk, amikor az esküvőre készülünk. Ma ezt a sorozatot szeretném folytatni és segíteni Benneteket a Nagy Napra való felkészülésben.

 

Mielőtt nyakig merülnénk a témában nézzük meg, az alapvető dolgokat az esküvői fotózással kapcsolatban. A trendek minden évben változnak: sok-sok új dolog jelenik meg, míg mások kimennek a divatból, de az nagyon is valószínű, hogy a rengeteg lehetőség között nehéz eligazodni. Így könnyű hibás döntést hozni. Rossz esetben ez már csak akkor válik világossá, amikor késő lesz.

 

Vágjunk is bele: mivel találkozhattok egy esküvői fotós árajánlatokban?

Pont úgy, mint más szolgáltatóknál fotós és fotós között is különbségek vannak: van, aki a munkájára igényesebb és van, aki kevésbé igényes, de hatékonyabb, vagy akár gyorsabb szakember. Ez nem látszik feltétlenül a képek minőségén, hanem inkább azon a körítésen, ahogyan az információt átadják. Például egy ajánlatot kaphatsz az e-mail szövegébe leírva, vagy pdf-ben is, – ettől függetlenül az egyik fotós még nem jobb a másiknál.

Az esküvői árajánlatokban a korábbi blogbejegyzésben felsoroltakon kívül (getting ready, TTD, E-session, kreatív fotózás, same day slideshow) az alábbi pontokkal is találkozhatsz:

 

Szertartások fotózása, csoportképek és csokordobás

A szertartások alkalmával fontos, hogy a megfelelő pillanatok a megfelelő helyről legyenek megörökítve. A csokordobás, a csoportképek mind kötelező pillanatai egy esküvőfotós munkájának.

 

Vacsora és a buli megörökítése

Általában az étkezést nem célszerű fotózni. Ezt a párok is alátámasztják, akikkel együtt dolgoztam. Viszont a terítékekről, a tálalásról, a vőfély beszédéről készült fotók nagyon fontosak a Nagy Nap hangulatának és történéseinek szempontjából.

 

Love session

Gyakran kérdezik, hogy mi a különbség e-session és love session között. Az e-session az angol engagement-session-ből (eljegyzési fotózás) alakult ki. A Love session jelentése, amikor szeretnétek magatokat, párotokat, barátaitokat megajándékozni, vagy szeretnétek profi közös képekkel meglepni magatokat, de még nem került szóba sem az eljegyzés, sem az esküvő. Ilyenkor a Ti közös páros fotóitokat love session-nek hívják.

 

Esküvői csomagajánlatok, szerződés, átadás módja:

Ne csak a fotós csomagok elemeit nézzétek meg, mert van még egy-két fontos infó, amiről jó előre tájékozódni:

  • A csomag ajánlatból pontosan lehet tudni, hogy mennyi a rendelkezésre állási idő, de azzal sem árt tisztában lenni, hogy milyen módon és költséggel lehet ezt meghosszabbítani, ha a szükség megkívánja. Gyakran előfordulnak csúszások a lagzin és ezzel számolnotok kell. – Én ebből nem szoktam ügyet csinálni és nem nagy gond, ha még maradni kell. De különböző beszámolókból hallottam, hogy egyes szolgáltatók a kényszerhelyzetet kihasználva aránytalanul magas árat kérnek el egy-egy plusz óráért. Tehát erre figyeljetek, és ha nincs kikötve az ajánlatban, vagy a szolgáltatói szerződésben akkor kérdezzetek rá.
  • Vajon a kiválasztott csomag minden költséget tartalmaz-e? Van-e olyan extra költség, amivel nem számoltatok, vagy nem jelezték előre, például útiköltség, autópályamatrica, stb. Ezt nem tartom korrektnek, de sajnos előfordul, hogy egy-egy fotós, úgy csökkentette a csomag árát, hogy a csomag ajánlatnál nem jelenített meg magától értendő költségeket, csak az utólagos elszámolásnál.
  • Átadási módok: A kész képeket kérhetitek DVD-n, pendrive-on, vagy akár webes galériában is. Manapság a webes galéria a legcélszerűbb, mert mindent meg tudtok osztani a násznéppel. Nem kell emailben körbeküldeni a képeket, mert mindenki egy adott felületen meg tudja nézni őket és le is tudja tölteni. Ez nálam minden csomag mellé jár.
  • Meg kell említeni a képek jogait, és a szerződéssel kapcsolatos teljesítési és lemondási feltételeket is. Fontos és most is felhívom rá a figyelmeteket, hogy szerződést mindig kell kötni. Nem akkor van rá szükség, amikor minden rendben van, hanem pont akkor, amikor probléma adódik. Jó ha ilyenkor feketén-fehéren benne van minden, ami a kérdéses dolgokat szabályozza. Az a véleményem, hogy a fotósok jogait, megosztási lehetőségeit ne korlátozzátok, hiszen esküvőtök képeire ők is büszkék. A fotózás egy alkotói folyamat, amiben benne van a fotós saját kreativitása, művészi szemléletmódja, készsége, tehetsége. Ha pedig promóciós célokra használ fel belőle, gyakorlatilag más pároknak „segíthettek” meghozni a számukra megfelelő döntést.

 

Ha ezekre figyeltek és jogi szempontból is korrekt szerződést köttök, akkor már nagy gond nem lehet az esküvőtök fotózásával kapcsolatosan.

Fel a lap elejére