Skip to content

Hogy kössünk szerződést az esküvői szolgáltatókkal?

Két Karikagyűrű KözelrőlElérkezett a tettek ideje: Már nem csak beszélünk róla, hanem belevágunk! El kezdjük szervezni az esküvőnket! Addig nem dőlhetünk hátra nagy nyugalommal, amíg minden szolgáltatót ki nem választottunk, és a megállapodásokat szerződésbe nem rögzítettük. A szó elszáll, az írás marad. Ez ma is igaz!

Miért fontos a szerződés a különböző esküvői szolgáltatókkal?

Akkor is szükséges az esküvői szolgáltatói szerződés, ha a szolgáltató magabiztosan és szavahihetően állítja, hogy benne tényleg bízhatunk és mindenben tartani fogja magát a megbeszéltekhez. A szóbeli megállapodás is szerződés, de ezt utólagosan lehetetlen bizonyítani. Az írásos szerződés biztosítékot jelent a megbízottnak és a megbízónak egyaránt. Amikor konfliktus helyzet adódik, vagy bármelyik fél fel akarja bontani a megállapodást mindig jól jön, ha van egy aláírt esküvői szerződésünk.

Formailag megbízási szerződésről van szó. Ti vagytok a megbízó, a szolgáltató pedig a megbízott.

Az esküvői szolgáltatói szerződés tartalma

Nagy eséllyel nincs melletted jogász, hogy a szerződéskötés pontjainál segítsen, előre felkészítsen, hogy mit is kell tartalmaznia a szerződésnek, de vázlatosan leírom a legfőbb pontokat:

  • Személyes adatok: A megbízottnak és a megbízónak is fel kell tűntetni a személyes adatait.
  • Időpont és helyszín: Az esküvő időpontja mellett fontos, hogy a pontos helyszín is fel legyen tűntetve. Nem árt feltűntetni, hogy az adott szolgáltató mikor érkezik a helyszínre és meddig marad. Pl. Lehet, hogy az esküvőt megelőző este szeretnétek a kreatív fotózást. Ilyenkor előfordulhat, hogy nektek kell megoldani az elszállásolást.
  • Kötelességek és jogok a megbízó részéről: Minden legyen leírva, amit vállaltok és amit elvártok.
  • Megbízott kötelességei és jogai: minden, amit az adott szolgáltató vállal és mit várhat tőletek.
  • Fizetési feltételek: Mikor, milyen formában (átutalás, vagy készpénz) és mekkora összeget kell kifizetnetek. Le kell írni a lehetséges extra kérések anyagi vonzatát is, pl. ha az esti buli folyamán úgy látjátok, hogy még plusz egy órát ott kellene maradjon az esküvői fotós.
  • Biztosítás: Szinte minden szolgáltató kér foglalót, vagy előleget. Ennek a mértékét is írásba kell foglalni a szerződésben és a végösszegből le kell vonni.
  • Lemondási feltételek: Néha bizony előfordulhat, hogy a megbízott, vagy a megbízó valamilyen oknál fogva vissza kell, hogy lépjen. Erre is kell gondolni a szerződésben. Az esküvői szolgáltatói szerződés tartalmazza, hogy mi történik akkor, ha a másik fél visszalép. A lemondás időpontja is számít és az oka is.

Honnan lehet beszerezni a szolgáltatói szerződést?

Szinte minden esküvői szolgáltató rendelkezik ilyen szerződéssel és ez el is várható, hiszen ez a munkájuk része.

 

Néhány további hasznos tanács szerződéskötéshez

  • Mindig olvassátok át a szerződést, az elejétől a végéig. Az apró betűs részt is! A jogok és kötelezettségek legyenek nagyon pontosan és egyértelműen megfogalmazva.
  • Ne vessz el a részletekben, de az alapvető kérdések legyenek benne a szerződésben kellő alapossággal.
  • A szerződést az aláírásunkkal hitelesítjük, hogy annak részleteivel egyetértünk. Tehát ne utána próbáljunk alkudozni, változtatni. A megbízási szerződés hivatalos okirat, bármelyik fél részéről történő megsértése jogi lépéseket vonhat maga után.

A szolgáltatói szerződés írása elengedhetetlen. Írjatok szerződést az étel-ital szállítóval, a zenei szolgáltatóval, helyszínt biztosító céggel, a fotóssal, a videóssal, vőféllyel, ceremóniamesterrel.
Sok kellemetlenséget és félreértést elkerülhetünk, ha mindkét fél pontosan tisztában van, hogy mit vállalt. Így a stresszes helyzetek helyett az igazán fontos pillanatokra figyelhettek a Nagy Napotokon.

Profi esküvői fotósra van szükséged? >> Kattints ide <<

Back To Top