skip to Main Content

Hogyan válassz menyasszonyi ruhát? – egy esküvői fotós tapasztalatai

Menyasszonyi ruhaA menyasszony számára az esküvői előkészületek legérdekesebb és legizgalmasabb része a menyasszonyi ruha kiválasztása. Ezt én is megtapasztaltam testközelből, amikor az idősebb lányom elképedve az itthoni árakon, külföldről vásárolt „személyre szabott” ruhát. Hát nem volt éppen tökéletes, bár minden méretet jól adott meg. Végül mégis a magyarországi bérlés mellett döntött. Jól tette!

 

Számtalan pár felkészülését kísértem már a jegyes fotózástól, az esküvői fotózáson keresztül a babafotózásig, -úgy gondolom esküvői fotós létemre nekem is van néhány tippem a menyasszonyok számára. Segítek, hogy meg kíméld magad néhány a kellemetlenségtől!

 

A költségvetés

A legfontosabb, hogy ismerd a határaidat: legyen pontos költségvetésed. Budapest belvárosában számtalan szemet gyönyörködtető ruhát találhatsz. Kipróbálhatod az idei trendeket a legjobb szalonban. De ha beleszeretsz egy olyan ruhába, ami túlmutat a lehetőségeiden, akkor csak saját magadat sanyargatod. Ilyenkor két lehetőség van: A drága ruha miatt valami másról kell lemondanod, vagy csak a szívedet fájdítod vele… Határozz meg egy felső határt, amit nem lépsz át. Ilyenkor egyszerűen el kell engedni és keresni más lehetőségeket, ami szépségben is és árban is megfelelő.

 

Foglalj időpontot

A menyasszonyi szalonokban általában kötelező bejelentkezni a ruhapróba. Ilyenkor a személyzet csak veled foglalkozik, hogy közösen megtaláljátok álmaid ruháját. Tervezd úgy az időpontokat, hogy egy nap több esküvői ruhaszalont is megtudj látogatni. Így friss tapasztalatokkal könnyebb jó döntést hozni.

 

Internet a jóbarátod

Nem baj, ha nincs konkrét elképzelésed, nézegess minél több képet. Amiről úgy gondolod, hogy megfelelő lenne a számodra azokat mentsd le és a végén válasz ki 8-10 képet. Természetesen az esküvői szalon elérhetőségét is mentsd el. Mutasd meg közeli barátnőidnek, hozzátartozónak és kérd meg, hogy mondjon véleményt ezekről. Egyeztess időpontot és menj el azokra a helyekre, ahol a legesélyesebb ruhákat találtad. Vidd magaddal a képeket a telefonon.

 

Az eladók tudják, hogy alkatilag mi állna neked a legjobban, mégis az a fontos, hogy te jól érezd magad a bőrödben, ehhez pedig el kell mondanod, hogy mi a stílusbéli elvárásod.

 

Vigyél magaddal valakit, akinek jó a stílusérzéke

Olyan személyre lesz szükséged a próbákon, aki őszintén elmondja a véleményét és akiben megbízol. Tartsd azt is szem előtt, hogy hasonló legyen a látásmódotok. Ha a kísérődnek alapvetően más a stílusa, akkor ez csak nehezíteni fogja a választást.

 

Hajviselet

Akár leengedve, akár feltűzve lesz majd a frizurád, mindenképpen fond be vagy tűzd fel a tincseidet, – a menyasszonyi ruhát nagyon tudja befolyásolni a hajad állapota. Első körben a menyasszonyi ruha legyen független a sminkedtől és a hajadtól. Most még csak a ruhára fókuszálj. Minden mást ráérsz eldönteni később.

 

 

Színeket és stílusok – kísérletezz!

Lehet, hogy már gyerekkorodban elképzelted milyen menyasszony leszel: Talán, mint a hercegnő egy meséből, vagy valami modernebb csodára gondoltál. Készülj fel, amikor felpróbálsz egy-egy menyasszonyi ruhát változhat az elképzelésed is. Add meg magadnak az esélyt, hogy kipróbálsz új dolgokat.

 

A kényelem, mint fontos szempont

Próbálgasd, ízlelgesd, járkálj benne és forogj. Érzed-e az anyagot? Mennyire tűnik nehéznek? Esetleg szúr-e valahol? Ha már az első tíz percben kényelmetlen, kellemetlen, akkor nem neked találták ki. Ha alig bírod elviselni a próba perceiben, mi lesz akkor mondjuk a nyári napsütésben egy egész napon keresztül? A menyasszonyi ruha legyen a szépség ne pedig a szenvedés forrása.

 

Milyen állapotban van a kiválasztott ruha?

Egy igazi ajándék, ha elsőként viselheted a ruhadarabot. De könnyen elképzelhető, hogy már előtted egy páran már hordták a ruhadarabot. Nézd át nagyon alaposan: látható-e szakadás, varrás, folt, vagy kopás nyoma?

 

Ne kapkodd el, hagyj időt magadnak

Könnyen beleeshetünk abba a csapdába, hogy érzelmi alapon, elhamarkodott döntést hozunk. Igent mondunk olyanra, amiről két nap múlva másként döntenénk. Csak olyanra mondj igent, amiben százszázalék biztos vagy. Inkább gondold át és 1-2 nap múlva hozd meg a döntést.

 

Van már cipőd? Vidd magaddal!

Lehet, hogy a cipőt könnyebb volt kiválasztani és már meg is vetted. Ne felejtsd el magaddal vinni a ruhapróbára. Így legalább biztos lehetsz abban, hogy passzolnak egymáshoz.

 

Esküvői fotózás, jegyes fotózás, kreatív fotózás

Ha bármilyen kérdésed van, esküvői fotózás, jegyes fotózás, kreatív fotózás témakörben, örömmel állok rendelkezésedre. Keress bizalommal, hogy segíteni tudjak >>>

Fel a lap elejére