Skip to content

Polgári esküvő

Polgári Esküvő

Esküvőre készülve gyakran felmerül a kérdés, hogy zajlik egy polgári esküvői szertartás? Mennyibe kerül? Sokakat nem csak az ára, de ennek menete is érdekel. Az esküvői szertartás (polgári) megszervezése nem is nehéz feladat. Ma ebben szeretnék segíteni neked. Lássuk csak! Mik a leggyakoribb kérdések a polgári esküvői szertartás kapcsán? Ahhoz, hogy polgári esküvőtök legyen, néhány alapvető lépés szükséges, amit az anyakönyvvezetővel közösen tudtok megtenni. A polgári esküvő legnagyobb része papírmunka és talán nem annyira izgalmas, mint maga a szertartás.

 

Lehet gyors polgári esküvőt tartani?

Attól függ mit értünk gyorsaság alatt. Esküvői fotósként a COVID alatt sajnos néhányszor azt tapasztaltam, hogy az anyakönyvvezető 6-8 perc alatt darálta le a szertartást. Szerintem, ez elég kiábrándító tud lenni és jó, ha menyasszony és vőlegényként erről előzetesen beszéltek az anyakönyvvezetővel.

 

A másik fontos kérdés, hogy legkorábban mikor foglalható le egy időpont? Az esküvői szertartás előtt legalább 30 nappal be kell jelentkezni az anyakönyvi hivatalnál. Ez Magyarországon bármelyik hivatalban lehetséges, függetlenül, hogy hol van az állandó, vagy ideiglenes lakhelyetek.

 

Amennyiben az anyakönyvvezető, minden iratot rendben talál és nincs jogi akadálya, már le is tudjátok egyeztetni a polgári esküvői szertartás időpontját. Amennyiben névváltoztatást szeretnétek, akkor ezt jelezni kell az anyakönyvvezetőnél.

 

Polgári esküvői szertartáshoz szükséges íratok

Az első és legfontosabb, hogy nálad és párodnál is legyenek ott a következő íratok a polgári esküvőn: személyi igazolvány, születési anyakönyvi kivonat, lakcímkártya
Néhány további esetben:
– elvált személy esetében jogerős bírósági végzés a válás tényéről
– Özvegység esetén halotti anyakönyvi kivonat az elhunytról

Az igazolványok érvényességéről, még jóval a polgári esküvői szertartás előtt győződjetek meg.

Persze jó, ha a tanúitokat is emlékeztetitek, hogy érvényes lakcímkártyával és személyi igazolvánnyal érkezzenek meg. Ha kiderül, hogy valamelyik tanúnak lejárt az hivatalos irata, vagy éppen hiányzik valami, akkor bizony a meghívott vendégek közül kell valakinek beugrania és ezt jobb elkerülni.

Polgári EsküvőPolgári esküvő szertartásának menetrendje

Magyarországon nincs hivatalos forgatókönyv. Lehetőségetek van akár teljesen átalakítani azt a menetrendet, amit az anyakönyvvezető felkínál.

 

Ha nincs változtatás, hagyományosan ebben a sorrendben történik a polgári esküvői szertartás:

 

Érkezés a szertartásra

Bár az iratok ellenőrzése a polgári szertartás előtt 8-10 perc alatt lezajlik, de mindig bőven adjatok magatoknak időt, hogy nehogy a dugó, vagy parkolási gondok miatt elkéssetek. Ajánlott negyedóra, 20 perccel előbb érkezni. Budapesti fotózásokon az a tapasztalatom, ha a pár túl korán érkezik, akkor sokat kell várni az előző párra. Nyáron ez különösen kellemetlen tud lenni, mert jó néhány házaságkötőteremnél nincs lehetőség épületen belüli várakozásra. Különösen, COVID idején ezt nem is engedélyezik. Így elég tikkasztó várakozni a nyári napsütésben.

 

Ha nincs arra lehetőség, hogy a kreatívfotózás naplementekor, vagy másik napon legyen és valóban csak és kizárólag a polgári esküvői szertartás előtt vagy után lehet, akkor azt szoktam javasolni, hogy a szertartás és csoportfotózás után legyen. Számtalanszor tapasztaltam, ha a polgári esküvő előtt van a kreatív fotózás, akkor a párok (különösen a vőlegény) állandóan az óráját nézi és nem tud kellően feloldódni, mert aggódnak az esetleges késés miatt. Ezért, ha semmilyen más megoldás nem jöhet szóba még mindig érdemesebb a polgári szertartás utánra tenni a kreatív fotózást, mert ekkor már sokkal oldottabbak tudtok Ti is lenni.

 

Megérkezéskor az anyakönyvvezető ellenőrzi az irataitokat és a tanúk iratait is. Eközben a násznép helyet foglalhat, és kezdetét veszi a polgári esküvő.

 

A bevonulás

A bevonulásnak két változata is gyakori Magyarországon:

– A menyasszony és vőlegény karöltve egyszerre lépnek be a házasságkötő terembe.

– A másik lehetőség, amikor a vőlegény az édesanyjával előbb lépnek be és csak kicsit később a menyasszony az édesapjával. Tovább emeli az ünnep fényét, amikor a kis koszorúslányok is segédkeznek, továbbá egy kislány, vagy kisfiú a gyűrűhordozótok. Ez személyesen nekem mindig jobban tetszik, mert sokkal több lehetőséget ad arra, hogy felejthetetlen fotók készüljenek a polgári szertartásról.

 

A bevonulás nem egy gyors vágta. Itt két indokot is említenék, miért ne siessétek el: Az egyik, hogy lassú tempóban bejönni sokkal elegánsabb. A másik fontos ok, hogy fotósként egyesével kísérlek benneteket. Szeretek több szögből is fotókat készíteni. Ahhoz, hogy minden szereplővel, násznéppel, gyűrűhozóval, stb ütős képek készüljenek, kicsit le kell lassítani a tempót. Ha egy CM is segíti a bevonulást, akkor fotósként nagyon jól együtt tudok vele működni, hogy mindenkiről a legszebb esküvői képek készüljenek.

 

Úgy szép, ha a vendégsereg feláll, amikor bevonul a menyasszony és a vőlegény és csak akkor ülnek le, ha már ők is leültek. Amikor a vőlegény megérkezik az anyukájával (vagy, ha ő már nincs közöttünk akkor valamelyik női családtaggal), akkor puszit adnak egymásnak. Ugyan így, amikor a menyasszony megérkezik az édesapjával (vagy, ha ő nincs akkor valamelyik férfi hozzátartozóval), akkor ugyan így megpuszilják egymást. Majd az édesapa odalép a vőlegényhez és kezet nyújt neki, megöleli és megpuszilja.

 

Még valami fontos: Jó, ha ti is előre megkéritek a családtagokat, barátokat, hogy a polgári szertartást megelőzően kapcsolják a telefonjukat néma üzemmódba.

Nem szerencsés, ha valamelyik családtag önjelölt esküvői fotós, vagy videós lesz hirtelen. A teljes napos esküvőifotózásnál ajándékba adok egy esküvői webgalériát is. Ennek elérését utána megoszthatjátok vendégeitekkel.

 

A bevonulás teljes sorrendje:

 • A két tanú
 • A vőlegény az édesanyjával
 • A gyűrűhozó
 • Koszorúslányok
 • Menyasszony az apukájával

 

Így teljes a sorrend, de adott esetben természetesen ettől el is lehet térni.

 

Az anyakönyvvezető köszöntése

Az anyakönyvvezető ünnepélyes köszöntőt mond. Itt lehetőség van rá, hogy a beszéd alatt halkan tovább szóljon az általatok kiválasztott zene.

 

Polgári SzertartásAláírások a polgári szertartáson

A házassági könyv aláírása a szertartás leghivatalosabb része. Természetesen, itt már az új nevetekkel kell aláírnotok. Magyarországon ezzel váltok jogilag is házastársakká, férjé és feleséggé.

 

Gyűrűhúzás

Felhúzzátok egymás ujjára a karikagyűrűt. Manapság jegyben járáskor a bal kézen viselt gyűrű a házasságkötés alkalmával átkerülnek a jobb kéz negyedik ujjára.

 

Az első hitvesi csók

Következik az első hitvesi csók. Egy polgári szertartás mindig kötetlenebb, mint egy templomi. Milyen jó, ha a vendégeitek hangosan örülnek és tapsolnak az első hitvesi csóknál. Szeretem ezeket az érzelmes, örömteli pillanatokat fotózni!

 

Az anyakönyvvezető köszöntése

Az anyakönyvvezető köszönteni fog benneteket úgy, mint újdonsült házasokat és megoszt néhány gondolatot a házas élet kapcsán. Ezután a szülőkhöz fordul és őket is köszönti. Ilyenkor ti is odafordulhattok a szülőkhöz, és néhány személyes gondolatot intézhettek feléjük (szülőköszöntés).

 

Ezután történik meg a hivatalos iratok átadása.

 

Polgári SzertartásPezsgős koccintás a polgári szertartás

Elhangzik a végső gratuláció, jókívánság, amihez pezsgőt szoktak bontani, ezzel köszöntve benneteket, mint friss házasokat. A család és a barátok is mind kifejezik felétek a jókívánságaikat.

 

Kivonulás a polgári szertartásról

A polgári esküvői szertartás végső momentuma a kivonulás. A kellemes hangszeres zene mellett a vendégeitekkel együtt elhagyjátok a házasságkötő termet.

 

Hogy öltözzek a polgári esküvőn

 

A polgári esküvői szertartás alkalmával nincs semmilyen előírás, vagy hivatalos megkötés az öltözetre vonatkozóan. Magyarul egy egyszerű utcai ruhában is megtartható a házasságkötés. Biztos vagyok benne, hogy ez életetek legszebb napja és megadjátok a módját, hogy ez az öltözködésetekben is kifejezésre jusson.

 

Régi hagyomány, hogy a menyasszonyi ruha színe hófehér. A fehér szín a tisztaságot jelképezi, de manapság nagyon népszerű a bézs, vagy a törtfehér. Az esküvői öltöny választás is sokat változott az elmúlt évek alatt. Vízparton a pasztel szín a népszerű. A világosszürke, a lezser, a hózentróger és a mellény mind-mind gyakoribbak az utóbbi időben.

 

Érdemes megosztani az esküvői öltözködési stílusotokat a tanúkkal és nekik illik követni az általatok meghatározott dresszkódot. A násznépre vonatkozó legfontosabb szabály: Ne próbáld túlszárnyalni a menyasszonyt és a vőlegényt!

A polgári esküvői szertartás és minden, amit erről tudni akartál…

 

Polgári EsküvőA legjobb kiegészítők a polgári esküvői szertartásra

Ahogy azt már leírtam a polgári szertartás hivatalos menetétől el lehet és gyakran el is szoktak térni. A ti nagy napotok, ezért fontos, hogy az elképzeléseitek szerint történjenek a dolgok. Érdemes olyan elemekkel színesíteni a polgári esküvői szertartást, ami igazán egyedivé teszi azt.

 

Virágszirom szórás

A menyasszony bevonulásakor a koszorúslányok kis kosárkákból szórják a szirmokat.

Esküvői fogadalmak

Igazán megható és emlékezetes tud lenni, ha előre megírtok egy kis fogadalmat a másik számára és ezt egymásnak felolvassátok az esküvői szertartáson.


Beszédek

A tanúk feladatáról már korábban írtam, itt találod meg >>> A tanúk feladata és kiváltsága lehet az is, hogy egy rövid beszédet intéznek a menyasszony és vőlegény felé.

Gyertyagyújtás és homoköntés

Szép hagyomány, hogy egy-egy különálló gyertyának a lángját egyesítve, meggyújthattok egy harmadik gyertyát is. Ez jelképezi az összekapcsolódó életeteket. Nagyon népszerű a homoköntés is: Itt egy-egy üvegcséből, a homokot beleöntitek egy harmadikba.

 

Pezsgős koccintás

Az anyakönyvvezető, az ifjú pár, a tanúk és vendégek közösen koccintanak az új házasok boldogságára.

 

Vendégkönyv

Lehetőség van egy vendégkönyv kihelyezésére is. Megérkezéskor és távozáskor a násznép kedves jókívánságokat írhat az ifjú pár részére.

 

Polgári EsküvőiRizs és rózsaszirom szórás, buborékfújás a polgári esküvő után

Lehet, hogy te is szeretsz minden apró részletet előkészíteni. Ahhoz, hogy mindenki időben értesüljön a történésekről, pl. rizs és rózsaszirom szórás, buborékfújás a polgári esküvő után, – tehát ennek a legjobb módja, ha egy megbízható személyre bízod rá a szükséges eszközöket és a feladat lebonyolítását. Így biztosak lehettek abban, hogy nem marad az autóban a virágszirom, vagy a lakásotokban a buborékfújók.

Ha nincs egy kijelölt személy, aki elég határozott ahhoz, hogy elmondja mit kell csinálnia a násznépnek, – fotósként mindig segítek és irányítom az ilyen eseményeket: A násznépnek elmondom, hogy álljanak, hogy a lehető legjobb szögből készüljenek a fényképek. Valamint az ifjú párnak is adok instrukciókat, hogy mit kell tenniük kivonuláskor.

A virágszirmok előkészítése a polgári esküvőre: A virágüzletekben az előző napi el nem adott virágokat kedvezményesen lehet megvásárolni. Érdemes papírtölcsér kartonokat készíteni kartonpapírból és ezt kiosztva, adagolva ebből szórni a virágszirmot, vagy a rizsszemeket.

Természetesen konfetti ágyúkat is lehet használni, amit pár ezer forintba kerül.

Ezt a programot természetesen csak kültéren lehet megvalósítani a következő módon: A násznépet kétfelé kell osztani az anyakönyvi hivatal, vagy templom kijáratánál és egymással szembe kell állítani őket. Viszonylag közel, kb. 2-4 méteres távolságba állítom az embereket egymással, hogy a pár érkezésekor minél több személy látszódjon a fényképen. Azok akik éppen nem szórnak, vagy nem konfetti ágyúznak előzetesen őket is megkérem, hogy tapssal és örömujjongással fejezzék ki lelkesedésüket. Utólag ez a fotókon is nagyon jól mutat majd.

Az egyházi esküvőkről itt még többet olvashatsz. >>


Mennyibe kerül a polgári esküvő? A polgári esküvő ára.

A polgári esküvői szertartás a kiválasztott hivatal házasságkötőtermében történik. Hivatalos munkaidőben ennek nincs költsége. Lehetőség van rá, hogy ettől eltérjetek. Esetleg a szertartást kihelyezett helyszínen rendezzétek meg szertartásvezető segítségével. Ennek az ára változó, 40-45 000 forint körül van.

 

A fentebb bemutatott választható elemek: gyertyagyújtás, pezsgős koccintás, … természetesen plusz kiadásokat jelent.

A polgári esküvői szertartás és minden, amit erről tudni akartál…

 

Mit kérdezzek meg az Anyakönyvi Hivatalban?

Amikor az Anyakönyvi Hivatalba indultok van néhány kérdés, amit érdemes feltenni az anyakönyvvezetőnek:

 

 • Legyen legalább két kitűzött dátum, ami a számotokra alkalmas lenne. Erre a napra tudnak-e anyakönyvvezetőt biztosítani?
 • A ti időpontotok előtt és után mennyi idővel van az előző, ill. következő házaspár időpontja?
 • Ki lesz a ti anyakönyvvezetőtök? Lehetőség van-e rá, hogy személyesen megismerjétek?
 • Hogy zajlik a polgári esküvői szertartás az adott helyszínen?
 • Az Anyakönyvi Hivatal biztosít-e lehetőséget arra, hogy változtassatok a menetrenden, ha nektek más az elképzelésetek?
 • Használhattok-e egyedi dekorációt? Mivel járul hozzá az Anyakönyvi Hivatal és mi az, amit nektek kell beszereznetek?
 • Hozhattok-e egyedi esküvői zenét? Ha igen, akkor milyen adathordozón?
 • Mik a kötelező programpontok és mi az, ami opcionális az adott helyszínen?
 • Mennyibe kerül a polgári esküvői szertartás?
 • Az anyakönyvvezetőt külső helyszínre is el lehet-e hívni? Ennek milyen költségei vannak?
 • Mikor kell legközelebb telefonon, vagy személyesen egyeztetnetek?

 

Mindenképp nézzétek meg a házasságkötő termet alaposan. Magyarországon elég változatos a termek kialakítása. A legtöbb Anyakönyvi Hivatalban pénzhiánnyal küszködnek és ennek megfelelően a bútordarabok is sok esetben a 90-es évekből lettek ottfelejtve. Vannak anyakönyvvezetők, akik nagy odaszánással végzik a munkájukat, lelkiismeretesen. Tapasztalatom szerint néhány esetben sajnos ennek az ellenkezője az igaz.

 

Budapesti Anyakönyvi Hivatalok

Időpontot a polgármesteri hivataloknál érdemes egyeztetni. Természetesen fontos, hogy mindketten jelenlegyetek.

 

Budapesti Anyakönyvi Hivatalok címe – polgári esküvő szertartás helyszínek

1. kerület‎i anyakönyvi hivatal, Úri u. 58.
2. kerületi anyakönyvi hivatal, Mechwart liget 1.
3. kerületi anyakönyvi hivatal, Fő tér 3.
4. kerületi anyakönyvi hivatal, István út 14.
5. kerületi anyakönyvi hivatal, Erzsébet tér 4.
6. kerületi anyakönyvi hivatal, Teréz krt. 13.
7. kerületi anyakönyvi hivatal, Erzsébet krt. 6.
8. kerületi anyakönyvi hivatal, Baross u. 65-67.
9. kerületi anyakönyvi hivatal, Bakáts tér 1.
10. kerületi anyakönyvi hivatal, Szent László tér 29.
11. kerületi anyakönyvi hivatal, Bocskai út 39-41.
12. kerületi anyakönyvi hivatal, Böszörményi út 23-25.
13. kerületi anyakönyvi hivatal, Béke tér 1.
14. kerületi anyakönyvi hivatal, Pétervárad u. 11-17.
15. kerületi anyakönyvi hivatal, Bocskai u. 1-3.
16. kerületi anyakönyvi hivatal, Havashalom u. 43.
17. kerületi anyakönyvi hivatal, Csabai út 20.
18. kerületi anyakönyvi hivatal, Városház u. 16.
19. kerületi anyakönyvi hivatal, Városház tér 18-20.
20. kerületi anyakönyvi hivatal, Kossuth Lajos tér 1.
21. kerületi anyakönyvi hivatal, Árpád u. 1.
22. kerületi anyakönyvi hivatal, Városház tér 11.
23. kerületi anyakönyvi hivatal, Hősök tere 13.

 

Anyakönyvi Hivatalok Pest vonzáskörzetében – polgári esküvő szertartási helyszínek

Kerepes, Vörösmarty u. 2, 2144
Telefonszám: (06 28) 561 050

 

Nagytarcsa, Rákóczi u. 4, 2142
Telefonszám: (06 28) 450 204

 

Kistarcsa, Szabadság útja 48, 2143
Telefonszám: (06 28) 470 711

 

Csömör, Szabadság út 5, 2141
Telefonszám: (06 28) 544 020

 

Maglód, Fő u. 12, 2234
Telefonszám: (06 29) 325 111

 

Gödöllő, Szabadság tér 7, 2100
Telefonszám: (06 28) 529 100

 

Pécel, Kossuth tér 1, 2119
Telefonszám: (06 28) 452 751

 

Dunakeszi, Fő út 25, 2120
Telefonszám: (06 27) 542 800

 

Fót
Telefonszám: (06 27) 535 365

 

Mogyoród, Dózsa György út 40, 2146
Telefonszám: (06 28) 540 716

 

Budakalász, Petőfi tér 1, 2011
Telefonszám: (06 26) 340 266

 

Gyömrő, Fő tér 1, 2230
Telefonszám: (06 29) 330 011

 

Üllő, Templom tér 3, 2225
Telefonszám: (06 29) 320 011

 

Vecsés, Szent István tér 1, 2220
Telefonszám: (06 29) 352 000

 

További információk: kormanyablak.hu

Polgári esküvő fotózása Budapest és környékén kiszállási díj nélkül

Budapest 1.ker, Budapest 2.ker, Budapest 3.ker, Budapest 4.ker, Budapest 5.ker, Budapest 6.ker, Budapest 7.ker, Budapest 8.ker, Budapest 9.ker, Budapest 10.ker, Budapest 11.ker, Budapest 12.ker, Budapest 13.ker, 14.ker, Polgári esküvő fotózása Budapest 15.ker, polgári esküvő fotózása Budapest 16.ker, polgári esküvő fotózása Budapest 17.ker, 18.ker, 19.ker, 20.ker, polgári esküvő fotózása Budapest 21.ker, Budapest 22.ker, Budapest 23.ker, polgári esküvő fotózása Kistarcsa, polgári esküvő fotózása Nagytarcsa, esküvő fotós Kerepes, polgári esküvő fotózása Csömör, polgári esküvő fotózása Fót, polgári esküvő fotózása Pécel, Dunakeszi, polgári esküvő fotózása Gödöllő, polgári esküvő fotózása Isaszeg, polgári esküvő fotózása Maglód, polgári esküvő fotózása Gyömrő

Back To Top